• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Test av flytande kulörtvättmedel

  Inget tvättmedel klarar av alla fläckar. Det visar Icakurirens test av flytande kulörtvättmedel. Renast tvättar testets dyraste i kapslar. Läs hela testet som pdf här!

  Test av flytande kulörtvättmedel
  Svenska konsumenter köpte enligt senaste statistiken 45 000 ton tvättmedel 2011. De flesta väljer pulvertvättmedel. Foto: Ann Jonasson

  Tre handukar, tre olika tvättmedel
  Handduken längst till vänster är helt ny och otvättad. Den i mitten har tvättats med Vias kapslar i 40 grader, den längst till höger med Skona i samma gradtal. Foto: Ann Jonasson

  Fläckfritt? Nej, tvätten blir inte fläckfri varken i 40 eller 60 grader. Speciellt svåra, ja helt omöjliga att få bort, tycks fläckar av kaffe med mjölk, te och vin vara, oavsett tvättemperatur. Det klarar ingen av de tio flytande kulörtvättmedlen helt av i Icakurirens test.
  Däremot klarade samtliga att helt få bort fläckarna av både ketchup och den feta pestosåsen i både 40 och 60 grader. De fläckar som sållar ett bra tvättmedel från ett mindre bra är choklad och banan, som flera får bort i 60 grader. Bara Vias tvättkapslar får bort banankladd även i 40 grader, vilket gör det till bäst i test. Tvättmedlet lyckas också få bort mer av kaffe, vin och te än många av de andra tvättmedlen.
  Tvättkapslarna, vilka mer liknar kuddar, läggs in i maskinen under kläderna och går därför inte att använda om man vill ha förtvätt. Höljet är av PVA-plast som snabbt löser upp sig i kontakt med vatten.

  Dyrt med kapslar
  Men kapslarna är dyra, 2,35 kronor styck, vilket är tre gånger dyrare per tvätt än testets billigaste, Formil från Lidl, för 74 öre per tvätt. Om man doserar rätt vill säga. För det krävs precision att dosera rätt mängd tvättmedel, det är lätt att överdosera, speciellt flytande tvättmedel. Därför räcker sällan tvättmedel till så många tvättar som det står på förpackningen och priset per dosering blir därmed högre. För det är inte lätt att dosera 58 ml eller 72 ml som doseringen för Ariel är, eller 64 ml av Grumme, och det finns fler udda mått.
  Skruvkorkarna som följer med fungerar dåligt som mått, man får ta till mätglaset. Många av förpackningarna är också svåra att hälla ur, då öppningarna är för stora eller så viker sig plastförpackningen när man ska hälla ur pipen.

  Tvättbollar kan beställas
  Tidigare skulle flytande tvättmedel doseras i tvättbollar. Den tiden verkar vara förbi, även om vissa tillverkare skriver att det går att beställa. De flesta skriver inte ens var tvättmedlet ska doseras. Det enklaste är att hälla det i tvättmedelsfacket, som vi gjorde.
  Tvätten blir inte renare för att du häller i mer tvättmedel, i stället riskerar du att få fläckig tvätt och allergi. För flytande tvättmedel skummar mer än pulver och med dagens vattensnåla maskiner kan det bli skum kvar i maskinen om man överdoserar.

  Passar inte ylle och silke
  Flytande tvättmedel passar inte för all tvätt, som ylle och silke, eftersom det innehåller enzymer som kan skada materialet. Det står på förpackningarna, men förklaras sällan varför det är så.
  Nio av tvättmedlen är miljömärkta, undantaget är Formil. De parfymfria tvättmedlen är också märkta med Astma- och allergiförbundets symbol. Flera av medlen finns både med och utan parfym, Neutral och Änglamark endast utan extra doft.

  Läs hela testet som pdf här!

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!