Test av tryckkokare

Grytor och långkok blir snabbmat under tryck. Icakuriren har testat sju tryckkokare. Läs hela testet här i pdf-format.

Så testade vi

Testet är gjort av Birgitta Rasmusson, tidigare chef för Ica Provkök.
Tryckkokarna har provats på tre sätt: 1 kg frysta kycklingklubbor och grönsaker kokades i hönsbuljong i 10 min, 1 kg ytterlår i bitar och grönsaker kokades till kalops i 15 min, samt 4 dl kikärter som blötlagts innan fick tillsammans med grönsaker koka i 10 min. Samtliga prover har utförts två gånger. Efteråt mättes innertemperaturen i kycklingen och köttet. Prover provsmakades och konsistensen bedömdes.
Under provningarna bedömdes den praktiska funktionen så som montering, ångfunktion, risk för brännskador, diskning och bruksanvisningar.
Maskinerna är inköpta i Stockholm under juli 2013. Priset är det vi betalade i butik.
Betygsskalan är 1 till 5, där 5 är bäst.

Så här använder du en tryckkokare

1. Lägg i ingredienserna och vätska i tryckkokaren.
2. Sätt på och lås locket och kolla att det sitter på ordentligt.
3. Värm upp tryckkokaren på spisen tills trycket är uppnått.
4. Sänk värmen och börja ta tid.
5. När tiden har gått, stäng av plattan och ta försiktigt av grytan, öppna ventilen och släpp ut ångan. Grytan kan också kylas ner genom att spola kallt vatten på locket – vilket sätt skiljer sig åt mellan olika modeller. Locket går inte att öppna innan trycket fallit.

Så funkar det

När vätskan börjar koka i den slutna grytan bildas ånga som inte kan ta sig ut. Det gör att det skapas ett övertryck och vattnets kokpunkt stiger till cirka 119 °C. Det är anledningen till att koktiderna minskar.

Kalopsen kokar på en kvart. Alla ingredienserna skär du i bitar och lägger ner i grytan på en gång. Sen sköter kalopsen sig själv, du behöver bara reglera värmen. Köttet blir mört och rotfrukterna lagom kokta. Allt som allt tar det trekvart att få maten på bordet.
Tryckkokare är ett redskap som varit bortglömt, men på senare tid har många matintresserade fallit för trycket. Det går inte bara snabbare att laga mat med en tryckkokare, råvarorna behåller också sina näringsämnen och smaker mer än i en vanlig kastrull. Du kan också använda råvarorna direkt från frysen utan att tina dem först. Långkok blir helt enkelt snabbmat.

Stor prisskillnad

Icakuriren har testat sju modeller som kostar från 500 upp till över 3 000 kronor. Bäst är WMF Perfekt plus som klarar våra tre kokprov utmärkt. Kalopsen blir mycket mör efter att ha kokat i 15 minuter, kycklinggrytan färdig på 10 minuter och kikärterna får en fin konsistens på samma tid. Dessutom är det enkelt och smidigt att sätta på och ta av locket på kokaren.
Sämst klarar Alessi Mami proven. Kycklingen är fortfarande rå och kikärterna inte färdigkokta efter 10 minuter. Det är inte heller helt enkelt att ta av locket med de Musse Pigg-liknande handtagen utan att riskera att bränna fingrarna. Detsamma gäller Demeyere. Locken är annars konstruerade så att de enbart går att sätta på i rätt läge så det blir tätt. Men alla lock är olika och det kan ta en stund att komma på tricket hur de ska sättas på och tas av.

Billigaste känns omodern

Ikeas gryta Dillkött är visserligen billigast, men känns inte lika modern som de andra. Den är onödigt tung, bara locket väger över ett och ett halvt kilo.  Grytan kan också skicka ut långa ångstrålar åt sidorna när den kokar, så se upp. Det är också den enda av kokarna som inte har två ånglägen, arbetstryck, som man reglerar beroende på vad man lagar för mat. Vilket ångläge man ska använda till en viss rätt varierar mellan kokarna, men framgår av bruksanvisningen.
De testade tryckkokarna är i olika storlekar. WMF och OBH Nordica finns också som sex- liters, liksom de övriga. Flera av modellerna finns i andra storlekar än de som visas i tabellen. Trots att man inte ska fylla kastrullen mer än till två tredjedelar räcker en fyraliters tryckkokare gott och väl till en kalops eller kycklinggryta för fyra personer.

Laga mästerkocken Viktor Westerlinds rödvinsbrässerade  Högrevsgryta med kantarell och lök, skapad för tryckkokare speciellt för Icakuriren.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top