• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Test av tryckkokare

  Grytor och långkok blir snabbmat under tryck. Icakuriren har testat sju tryckkokare. Läs hela testet här i pdf-format.

  Test av tryckkokare
  Lagom storlek på köttbitarna är 3x3 cm när de ska lagas i tryckkokare. Foto: Erik Hedman

  Kalopsen kokar på en kvart. Alla ingredienserna skär du i bitar och lägger ner i grytan på en gång. Sen sköter kalopsen sig själv, du behöver bara reglera värmen. Köttet blir mört och rotfrukterna lagom kokta. Allt som allt tar det trekvart att få maten på bordet.
  Tryckkokare är ett redskap som varit bortglömt, men på senare tid har många matintresserade fallit för trycket. Det går inte bara snabbare att laga mat med en tryckkokare, råvarorna behåller också sina näringsämnen och smaker mer än i en vanlig kastrull. Du kan också använda råvarorna direkt från frysen utan att tina dem först. Långkok blir helt enkelt snabbmat.

  Stor prisskillnad

  Icakuriren har testat sju modeller som kostar från 500 upp till över 3 000 kronor. Bäst är WMF Perfekt plus som klarar våra tre kokprov utmärkt. Kalopsen blir mycket mör efter att ha kokat i 15 minuter, kycklinggrytan färdig på 10 minuter och kikärterna får en fin konsistens på samma tid. Dessutom är det enkelt och smidigt att sätta på och ta av locket på kokaren.
  Sämst klarar Alessi Mami proven. Kycklingen är fortfarande rå och kikärterna inte färdigkokta efter 10 minuter. Det är inte heller helt enkelt att ta av locket med de Musse Pigg-liknande handtagen utan att riskera att bränna fingrarna. Detsamma gäller Demeyere. Locken är annars konstruerade så att de enbart går att sätta på i rätt läge så det blir tätt. Men alla lock är olika och det kan ta en stund att komma på tricket hur de ska sättas på och tas av.

  Billigaste känns omodern

  Ikeas gryta Dillkött är visserligen billigast, men känns inte lika modern som de andra. Den är onödigt tung, bara locket väger över ett och ett halvt kilo.  Grytan kan också skicka ut långa ångstrålar åt sidorna när den kokar, så se upp. Det är också den enda av kokarna som inte har två ånglägen, arbetstryck, som man reglerar beroende på vad man lagar för mat. Vilket ångläge man ska använda till en viss rätt varierar mellan kokarna, men framgår av bruksanvisningen.
  De testade tryckkokarna är i olika storlekar. WMF och OBH Nordica finns också som sex- liters, liksom de övriga. Flera av modellerna finns i andra storlekar än de som visas i tabellen. Trots att man inte ska fylla kastrullen mer än till två tredjedelar räcker en fyraliters tryckkokare gott och väl till en kalops eller kycklinggryta för fyra personer.

  Laga mästerkocken Viktor Westerlinds rödvinsbrässerade  Högrevsgryta med kantarell och lök, skapad för tryckkokare speciellt för Icakuriren.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!