Smaktest av fetaost

Icakuriren har smakbedömt tio vanliga grekiska fetaostar. Vissa är milt barnvänliga medan andra är vuxet smakrika. Läs hela smaktestet av fetaost här.

Så testade vi

Fem av mat- och konsumentredaktionernas vana provsmakare bedömde och diskuterade ostarnas utseende, doft, smak och konsistens. 
I testet redovisar vi det genomsnittliga betyget.
Ostarna är inköpta i Stockholmsområdet under februari 2013. Priset är det vi betalade i butik.
Betygsskalan är 1 till 5, där 5 är bäst.

Mer om fetaost

  • Feta är en namnskyddad ostsort, den måste ha tillverkats på grekiska fastlandet eller på ön Kreta. I annat fall
    klassas samma typ av ost som något annat, vanligen sallads­ost.
  • Feta ska vara en mer eller mindre grynpipig får- eller getost, ibland bådadera. Animalisk löpe används. Fetthalten skiftar mellan 20 och 50 procent torrsubstanshalt.
  • Osten lagras i saltlake, ofta några månader, ibland på hävdvunnet vis i trätunna.
  • Variationer beror på lokalt bruk och lång tradition av anpassning till tillgängliga råvaror och omständigheter.
  • Hållbarheten efter vakuumförpackning är lång, ofta ett helt år. Öppnad förpackning håller bra minst en vecka i sluten burk i kylen.

Fetaost är något vi blandar i sallad, gräddar i paj eller smular på pizza. Smakförhoppningarna varierar mellan balanserad och användbar å ena sidan, och personlig och smakrik å den andra. De mildare sorterna passar möjligen flera, i barnfamiljer exempelvis. Men de mer extrema ostarna med vuxen arom kan skänka en hel rätt tydlig smak, och också njutas som solitär till ett glas vin eller en klick marmelad.
De ostar vi hittade i Stockholm i februari varierade i både doft och smak mellan kokt mjölk och smågodisfruktigt

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top