• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Test av symaskiner

  Icakuriren har testat symaskiner. Vilken symaskin som passar dig bäst beror på hur erfaren du är på att sy och på vad du tänker använda maskinen till. Läs hela testet av symaskiner här (öppnas i en pdf-fil)

  testning av symaskiner
  Symaskinerna testades av testföretaget Wiseguide i samarbete med Mari Larsson och Lilian Lindström. Foto: Anne Meisner

  En bra symaskin ska vara lätt att sy på och ställa in och ha de sömmar man behöver. Mer komplicerad än så behöver den inte vara. De flesta använder sin symaskin till att sy upp gardiner och byxben, kanske också till att laga eller ändra ett och annat plagg.

  Tillhör du dem – räcker det att maskinen har raksöm och sicksack, vilket alla har. Är du i stället en person som syr och designar dina egna kläder, vill kunna sy vackra mönster och dekorsömmar. Då kan du sluta att läsa här, den här artikeln vänder sig inte till dig.

  Två typer av symaskiner

  Det finns två typer av symaskiner: Mekaniska som du ställer in manuellt och datoriserade, där du väljer söm på en display som visar inställningar och vilken pressarfot du ska använda.
  Icakuriren har testat tio maskiner: Åtta mekaniska och två datoriserade, som kostar från 600 kronor upp till drygt  4 000 kronor. Det finns betydligt dyrare, men vi har valt bort de mer avancerade maskinerna, med många sömmar och dekorer.

  Maskinerna syr snygga nyttosömmar och klarar av att lägga upp ett par jeans, med två undantag: Zanussi klarar inte av att lägga upp jeans och AEG inte att sy en snygg elastisk söm.
  Bäst i testet är den datoriserade Brother DS 120. Den har 17 sömmar och tre olika knapphål, vilket är fler än du sannolikt kommer att behöva. Maskinen har också användbara praktiska detaljer, som fot för att sy i knapp, automatisk knapphål och en pressarfot som går att höja extra högt när man vill sy i tjocka material.
  Den har visserligen en omständlig manual, men den kommer man troligen sällan att behöva, då maskinen är okomplicerad att använda och ställa in.

  Enkel att använda

  Bäst av de manuella maskinerna är Pfaff Hobby 1132, även den enkel att använda, syr bra och har bra finesser och tillbehör.
  Stämpeln prisvärd går till Ikeas Sy, som är överraskande bra med tanke på priset, 599 kronor.
  Den får visserligen endast en tvåa i totalbetyg, då den har tröga vred och saknar funktioner som elastisk söm, att sy i knapp och ingen friarm. Men är ett alternativ för den som inte behöver så många sömmar och sällan syr. Sämst är AEGs symaskin 795 med tröga vred, tråd som hoppar ur när man spolar på och skramlar. Dessutom gick ett vred sönder vid testet.

  Stor ljudskillnad

  Symaskiner är högst personliga. Vissa låter som tröskverk, arbetar omständligt och trögt. Andra är högljudda, skakar och slarvar och så finns det de effektiva som arbetar i det tysta.
  För ljudet skiljer sig mycket åt, både när det gäller nivå och karaktär. Högst ljud av dem alla har Zanussi. Flera av dem skakar också mer än övriga då de syr, som Menuett.
  Men värst är AEG som vibrerar så att den rör sig på bordet under arbetet. Man kan tro att det beror på att den tillhör de lättaste, men testets lättaste Ikeas Sy, som väger 4,9 kg, står still. Tyngst är Zanussi som väger 7,5 kg.

  Det finns många små detaljer som kan ha betydelse för syglädjen. Därför: Syna maskinerna extra före köpet. En sådan detalj är syborden. De fungerar också som förvaringslådor för de tillbehör som följer med.
  På flera av modellerna måste dessa plockas bort när man ska byta undertråd. Det är opraktiskt. Helst ska lådorna också vara så stora att alla tillbehör får plats och inte heller falla ur, det har inte alla.

  Storleken har betydelse

  Storlek och tyngd på pedalen har också betydelse. En bra pedal är tillräckligt bred och tung för att man inte ska behöva jaga den under bordet innan man kan trampa ner.
  Även en bra manual som är lätt att förstå och hitta i är guld värd för den som inte syr på maskin regelbundet och hinner glömma inställningarna mellan gångerna.

  Symaskinens vanligaste sömmar

  Raksöm

  Används till att sy ihop vävda tyger.

  Förstärkt raksöm

  Är en elastisk söm, två steg fram och ett tillbaka, som används till utsatta ställen som byxbakar och till elastiskt material.

  Sicksack

  Används till att kasta klippta kanter så att de inte fransar sig, men också till att sy fast applikationer och för trikåtyger.

  Förstärkt elastisk sicksack

  För elastiska sömmar, dekorsömmar, lappning och lagning.

  Trestegs sicksack

  För elastiska sömmar, lappning och lagning.

  Fållsöm

  Används för att sy osynliga fållar i vävda eller elastiska tyger.

  Dubbel overlock

  Används för att sätta ihop elastiska material eller som dekorationssöm.

  Fogsöm

  Används för att foga ihop tyger. Tygerna viks och kanterna fogas samman med sömmen. Bra vid infällning av spets.

  Bindsöm

  För att sy ihop och kasta en söm i ett moment.

  Knapphål

  Alla symaskiner kan sy knapphål. En de har många olika varianter.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!