• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Test av eltandborstar

  Vissa eltandborstar brummar och vibrerar, en del låter som tandläkarborrar, men det blir rent – med rätt borstteknik. Icakuriren har testat åtta borstar. Läs hela testet av eltandborstar (öppnas i pdf).

  Test av eltandborstar
  Icakurirens testare är överens om att alla eltandborstarna gör rent – men bara om du borstar på rätt sätt: Arbeta dig fram systematiskt och metodiskt, tand för tand. Först utsidan, sen insidan och avsluta med tuggytorna, i minst två minuter. Ta en centimeter tandkräm två gånger under borstningen. Foto: Erik Hedman

  Att använda en eltandborste kan vara en omskakande upplevelse innan man vant sig vid vibrationerna. Ljud och vibrationer  skiljer sig mycket åt, vissa låter som ett ilsket bi eller en tandläkarborr, andra brummar lite dovt.
  Eltandborstar finns i alla prisklasser med och utan finesser. Prisskillnaderna är stora. Icakuriren har valt ut åtta som kostar från 179 upp till 1 995 kronor från fyra olika tillverkare.
  Det är ett märke som dominerar marknaden, Oral-B, därför är den representerad med tre modeller. Dentally finns endast i en modell, medan Philips och Colgate har med två elborstar var.

  Ingen borstar dåligt
  Samtliga tandborstar klarar sin huvudsakliga uppgift bra: att göra rent tänderna. Därför är det hanterbarheten som väger tyngst när vi satt betyg. Vinnare är Oral-B TriZone 1000, en modell i mellanklassen. Den är enkel att använda, ger bra grepp och talar om när man borstar för hårt. Ljudet och vibrationerna är också av ett slag som inte utmärker sig.
  Alla tillverkare hävdar att just deras produkt rekommenderas av tandhygienister eller tandläkare och ger renast tänder. Men tandborstarna arbetar olika; vissa borstar pendlar, andra pulserar eller roterar. Även antal tag borsten tar i minuten skiljer sig. Vad man föredrar är högst personligt och inget man kan veta innan man provat.
  Märkena har egna borstar som skiljer sig åt i form, mönster och finesser. Vissa har flera modeller, som Oral-B och Colgate, vars borstar passar till samtliga av det egna märkets handtag. 
  Tandläkarna rekommenderar inte att man använder borstar som har styva och hårda strån. Samtliga har medelmjuka borstar utom Philips billiga, vars strån i stället är hårda.

  Onödigt med många finesser
  Colgate Omrons Proclinical A1 500, den dyraste, har tre program och tre hastigheter. Oral-B Trizone 3000 har tre program. Ju mer avancerad en tandborste är, desto svårare är den att använda rätt. Fundera på om du verkligen behöver flera program.

  Fyra av borstarna har en timer som stänger av eller talar om när man borstat i två minuter – det är praktiskt.  En trycksensor som reagerar när du borstar för hårt är också bra.
  Det tar lång tid att ladda tandborstarna, upp till 30 timmar. Vissa bör användas tills de laddat ur innan de laddas på nytt. Andra tillverkare, som Dentally och Philips rekommenderar att tandborsten får stå på laddningen när den inte jobbar.

  Rådet från tandläkare och tillverkare är att man provar eltandborsten under minst två veckor. För så lång tid tar det att vänja sig vid ljudet och vibrationerna samt lära sig tekniken. Flera av tillverkarna har också pengarna-tillbaka-garanti om man inte är nöjd efter att ha
  provat.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!