• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Test av familjespel

  Få saker är så roliga som att samlas kring ett sällskapsspel. Icakuriren guidar bland spel för hela familjen. Läs hela testet av sällskapsspel här.

  Speltest
  Spelet Place passar familjen med tonårsbarn. Foto: Anna Bergström

  Antalet nya sällskapsspel som släpps på marknaden blir bara fler för varje år. Appar och tv-spel lyckas inte rubba svenskarnas helgjutna intresse för gammaldags analoga familjespel. Gamla trotjänare som Alfapet, Monopol, Tjuv & Polis och Cluedo fortsätter att sälja stadigt, både i originalutförande och i ett otal varianter. Samtidigt kämpar ett femtiotal spelnyheter varje höst för att tränga sig in på hyllorna i butikerna.
  En trend som märkts de senaste åren är ett ökat intresse för strategispel som premierar abstrakt och taktiskt tänkande. De är ofta översatta och kommer ursprungligen från kontinenten där den typen av spel har en lång tradition. Bland titlar specifikt för barn finner man ofta spel baserade på den senaste storfilmen eller barnkaraktären. Färgglada boxar med motiv från "Bilar 2", "Nalle Puh" eller "Hello Kitty" lockar i hyllorna och består mestadels av variationer på Memo, Lotto eller enkla tärningsspel. Det som saknas i originalitet tas igen på intresset för figuren.

  En vanlig genre är även de spel som är varianter på gamla festlekar som frågesport, Rita, gissa, spring eller viskningsleken. Här hittar man klassiker som Pictionary, Rappakalja och Trivial Pursuit. Inom den kategorin har några riktiga storsäljare dykt upp genom åren och därför släpps ideligen nya spel som försöker appellera till vår leklust eller vilja att glänsa med våra specialkunskaper.
  Utmärkelsen Guldtärningen delas årligen ut av leksaksbranschen till ett antal svenska spelnyheter i olika kategorier. David Lega som sitter med i juryn ser familjespel som ett fantastiskt exempel på mötesplatser där man kan umgås naturligt över åldersgränserna.
  – Men där kommer spelvärde och kvalitet in. Det är viktigt att alla runt bordet har lika roligt, att ingen behöver känna att man sitter och offrar sig, säger han.
  David Lega uppmuntrar gärna nya spelidéer och synsätt, så länge det får folk att spela mer. Man får inte vara rädd för förnyelse.
  – Se bara på Wordfeud som blivit en sådan succé på mobiltelefonerna. Det är ju en variant av gamla Alfapet, säger David Lega.

  Av Jesper Almén

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!