• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Test av fotoskrivare

  Det är mycket billigare att anlita ett fotolabb än att skriva ut bilderna hemma. Däremot blir bildkvaliteten oftast bättre med en fotoskrivare. Icakuriren har testat åtta varianter.Ladda hem testet som pdf.

  Test av fotoskrivare
  Bäst i testet blev Canons Pixma MG6150, som höll mycket god bildkvalitet och tydlig display. Foto: Laszlo Mag

  En panel med datorvana användare bedömde skrivarna utifrån handhavande och utskriftskvalitet. Foto: Anne Meisner.

  Det är ett dyrt nöje att skriva ut sina semesterbilder på en fotoskrivare hemma. Fördelen är att du kan redigera och fixa med dina bilder tills du blir nöjd, innan du skriver ut dem.

  Hur mycket en bild kostar är svårt att räkna ut. Det beror på bildens storlek, fotopapprets kvalitet och märke, men lika mycket på hur många utskrifter färgpatronerna räcker till. För att komplicera det ytterligare finns det olika storlekar på färgpatronerna och det går åt olika mycket av varje färg vid varje utskrift. Dessutom kan fotoskrivarna skriva ut bilder i olika kvaliteter. Men, mellan tummen och pekfingret, får man räkna med att det för färg och fotopapper kostar åtminstone fem kronor att skriva ut en bild på 10 x 15 cm.

  Icakuriren har testat åtta fotoskrivare för hemmabruk som klarar av att skriva ut bilder upp till A4-storlek. Vi har låtit en panel granska hur lätta och svåra de är att använda, men också tittat på bildkvaliteten. Generellt kan man säga att samtliga skriver ut bilder som har bättre eller motsvarande kvalitet som fotolabbens.

  Bästa skrivaren är också den dyraste, Canon Pixma MG6150. Kvaliteten på utskrifterna är mycket bra med naturliga färger, hög detaljnivå och bra skärpa. Den har också en bra skanner och även trådlös anslutning. Dessutom tycker panelen att den är lätt att använda.

  Sämst omdöme får testets billigaste skrivare Epson SX420. Det beror inte enbart på att den är långsammast på att skriva ut, utan också på att kvaliteten på bilderna är medelmåttiga i jämförelse med de andra skrivarna.

  Sju av skrivarna har kortläsare, fem har trådlös anslutning och de flesta också usb-port. Fem av dem är så kallade multiskrivare vilket betyder att de, förutom att skriva ut bilder även kan skanna in och kopiera bilder. Det kan vara att föredra för den som vill kopiera äldre bilder, som togs innan digitalkamerans tid.

  Den som skiljer ut sig är Epson Stylus Photo P50, testets minsta, men också en av de snabbaste. Det beror på att den är en renodlad fotoskrivare utan andra funktioner och anslutningar. Det gör den också mycket lättanvänd.

  Priset på fotoskrivare har sjunkit betydligt det senaste året. Idag kan man få en bra fotoskrivare med patroner för under 900 kr. Men priset på en och samma skrivare kan också skilja sig mycket åt, mer än en tusenlapp. Så är det när det gäller Canon Pixma MG6150. Beroende på var du köper den, får betala 1 650 kr eller 2 791 kr, enligt Pricerunner.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!