Njut av vackra Blekinge – 5 sommarpärlor att besöka

Rosa prakt omgärdad av palmer, lavendelhäckar och vackra blomsterrabatter. Magiska Hoby Kulle herrgård är ett av södra Sveriges finaste pensionat. Besök herrgården i sommar och flera andra utflyktsmål som Blekinge har att erbjuda.

Hoby Kulle ­herrgård

Några av de många som besöker Hoby Kulle gör det för matens skull, medan andra inte kan motstå de charmiga rummen som inretts i gammal stil. Trädgården här är dessutom ett besöksmål i sig – för att inte tala om orangeriet där man kan äta lunch eller ta en smarrig fika under högsommarmånaderna.

När Tove Hammerin och Benjamin Forsman tog över herrgården i slutet av 2010-talet hade den stått tom i flera år och det fanns varken fungerande el eller vatten i huvudbyggnaden. Därför har de första åren i parets ägo inneburit många renoveringar, där herrgården återställts till sitt ursprungsskick med moderna bekvämligheter.

Hoby Kulle herrgård i Bräkne-Hoby mellan Karlshamn och Ronneby.

Det lilla stället med stor personlig charm ligger mitt mellan skogen och havet. Inte undra på att Hoby Kulle på bara några år blivit ett av Blekinges mest populära besöksmål.

– Jag älskar verkligen den här platsen och trots att jag inte haft någon koppling till Bräkne-Hoby förut så känns det på något sätt som om jag hör hemma här, säger Tove Hammerin, som fått stor hjälp av folk i trakten för att kunna återställa herrgården så nära ursprungsskicket som möjligt. Benjamin Forsman har däremot tillbringat många av sina somrar i Blekinge då familjen äger ett sommarhus i Ronneby kommun, bara en kvarts bilresa från Bräkne-Hoby.

Benjamin Forsman och Tove Hammerin framför mangårdsbyggnaden som uppfördes av tegel från gårdens eget tegelbruk.

För de pampiga miljöerna i herrgården drar onekligen modefolket till sig och varje år sker flera plåtningar på gården där modeskapare och kläddesigners använder Isaac Otto Rubens och Carolina von Rosens praktfulla herrgård från 1846 för att lyfta varu­märken som passar i den eleganta miljön.

Populär plats för bröllop

Under högsommaren är gården öppen för allmänheten, med boende, restaurang och kafé. Under för- och eftersäsong är det dock bröllop på Hoby Kulle nästan varje helg.

– Vi ska också gifta oss på Hoby Kulle, men vår största utmaning handlar inte om att hitta den perfekta platsen, den har vi redan, utan snarare om att hitta personal som kan laga mat och servera. Alla våra vänner måste ju kunna vara lediga för att njuta av vår dag tillsammans.

– Dessutom måste Benjamin fria först, säger Tove och ger honom en kärleksfull blick.


LÄS ÄVEN: 13 vackra trädgårdar att besöka i sommar – fina utflyktstips


Hoby Kulle herrgård, mycket riktigt belägen på en kulle i utkanten av ­Bräkne-Hoby, har anor från bronsåldern.

På dansktiden kallades Hoby Kulle för Calmare Kulle och det sägs att kullen en gång i tiden var en väldig vikingagrav. När den ursprungliga gården brann ner i början av 1800-talet bestämde sig de dåvarande ägarna, Isaac Otto Ruben och Carolina von Rosen, för att flytta gården högre upp på höjden med sin pampiga utsikt över området runtom.

Stod klar på 1840-talet

Mangårdsbyggnaden, corps de logiet, byggdes av eget tegel som brändes på gården innan huset murades upp på kullen ovanför den tidigare gårdsplanen. I samma veva anlades den slottsliknande parken som omger huset. Flygelbyggnaderna från 1600-talet tros vara flyttade till platsen när herrgården stod klar år 1846.

Fantastiska miljöer i tidstypiska salar.

Numera finns uthyrningsrum i den ena flygeln och i den andra bor familjen Forsman/Hammerin. Alla rum på gården har fått namn efter historiska personer med koppling till Hoby Kulle. Ett exempel är det grönmålade Trädgårdhsrummet, döpt efter Sven Emanuel Trädgårdh som ägde gården när markinnehavet var som störst och sviten Furness, efter familjen Furness som ägde Hoby Kulle i slutet av 1800-talet och drev ett framgångsrikt jordbruk och ett omtalat stuteri med arabhästar.

– Att ge rummen namn efter historiska människor med koppling till gårdens ägande och drift är vårt sätt att lyfta föregående ägare och skapa en minnesrik upplevelse, säger Tove Hammerin som själv uppskattar husets och platsens unika historia.

Besök Hoby Kulle herrgård

  • Hoby Kulle herrgård är öppen under hela sommarsäsongen. Under högsommarveckorna (vecka 27–31) är gården öppen varje dag för boende, trerättersmiddagar och fik och lunchservering.
  • I för- och eftersäsong arrangeras bröllop under helgerna även om man också då kan övernatta med bed & breakfast på vardagarna.
  • Prova den nyrenoverade flygeln där djur är välkomna eller varför inte boka sviten Adele, döpt efter de första ägarnas dotter, med eget badrum och pigkammare bredvid (där barnen kan bo).
  • Var: Hobykullsvägen 7, ­Bräkne-Hoby.
  • Tel: 0457-107 10.
  • Mer info: Hobykulleherrgard.se

Under våren har Tove och Benjamin låtit ett skogsföretag röja i den stora parken runt herrgården med målsättningen att skapa kortare promenadstråk under bokträden och ge tillgång till de fina miljöerna där man kan sätta sig och vila på en bänk.

I orangeriet serveras både lunch och middagar.

Hoby Kulle är numera en given plats för bröllop. Men mest värdesätter nog Benjamin och Tove att gården med sitt bed & breakfast och mysiga trädgårdsfik blivit ett besöksmål för både folk från trakten och långväga gäster.

En plats det snackas om och en plats att längta till.


LÄS ÄVEN: 14 kaféer, fik och glasställen längs vägen – förgyll sommarens bilresor


Svalemålaleden i Järnavik

Upptäck den fina kustnära vandringen längs Svalemålaleden mellan Järnaviks camping och Gyö och tillbaka igen – en rundslinga på 6,3 km – som tar dig längs en av Blekinges vackraste ledsträckningar med en fantastisk utsikt över havsbandet. Detta är en del av ARK56, som länkar kustleder i Blekinge arkipelag och som är utsett av UNESCO för sina unika natur- och kulturvärden.

Mer info på naturkartan.se

Från Svalemålaleden ser man ut över den blekingska skärgården.

Utlängan och Stenshamn

Utlängan och Stenshamn – två pärlor i Blekinge skärgård. Hoppa på skärgårdsbåten i Torhamn eller följ med båten hela vägen från centrala Karlskrona (Fisktorget) och upptäck den yttre skärgården. Ta en promenad över till Utlängan, njut av ett bad i havet och avsluta med en glass eller en varm toast på Pelles Sjöbod i Stenshamn.

Mer info på pellessjöbod.se och blekingetrafiken.se

Avnjut en dag i Blekinge skärgård!

Ronneby Brunnspark

Ronneby Brunnspark är utan tvekan en av Blekinges mest förnäma trädgårdar. En pampig gnutta natur omgärdad av brunnsepokens alla byggnader som än idag står kvar som mäktiga monument av en svunnen tid. Rakt över ­Ronnebyån ligger café ­Mandeltårtan där du kan fika eller njuta av smarriga pizzakvällar under högsommaren. Varje söndag mellan april och oktober arrangeras en loppis i Brunnshallarna.

Mer info på mandeltartan.se och visitblekinge.se

Den japanska trädgården i Ronneby Brunnspark.

Brygghuset Café & Art

På Brygghuset Café & Art i Krokås på Listerlandet strax utanför Sölvesborg kan du njuta av goda våfflor, smarriga lunchrätter och en lång rad olika sorters kakor och tillbehör. Upplev musikkvällarna i trädgården, ta en promenad i det närliggande naturreservatet Spraglehall eller ett bad i havet.

Var: Mjällbyåsavägen 59, Sölvesborg.
Tel: 070-609 61 44.

Mer info på brygghusetcafeoart.com

Trädgårdskaféet Brygghuset Café & Art på Listerlandet.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top