• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Ibiza - partyön som blivit vuxen

  Ibiza är mer än bara fest och nattklubbar. Icakuriren begav sig till den beryktade partyön och fann lantlig charm, vackra badvikar och vänliga öbor.

  Ibiza - partyön som blivit vuxen

  "Zlatan var här i somras", "Hit tog Leonardo di Caprio sin nya flickvän förra veckan", "Här bor Kate Moss". Kändisarna verkar attraheras av Ibiza och det får vi veta också. Guider, restaurangägare och hotellpersonal – alla har sin egen lilla kändishistoria.
  Våra första Ibizadagar inleds dock stillsamt, långt från såväl kändiskultur som elektronisk musik. Inte oss emot.
  Vi finner oss väl tillrätta på stillsamma västkusten. Njuter av ljumma bad vid underbara stränder där vi inte alls är ensamma, men närapå kan inbilla oss det. Vi plaskar i laguner värda namnet, äter Arroz de la Marina, Ibizas egen variant på paella, och plockar vilda örter som timjan, lavendel och oregano. Var är partyt? Ja, inte på den här delen av Ibiza i alla fall.

  Charter till Formentera

  Intresset för Balearerna, med Mallorca i spetsen, ökar stadigt. Nu satsar charterbolagen på ökat utbud och drar återigen i gång med direktcharter till Ibiza. Det satsas på en vuxnare publik, som vill bo lugnare – utanför Ibiza stad, längst de långa sandstränderna, eller i mindre orter spridda runt ön. Dessutom introduceras Formentera på charterkartan – den till ytan minsta, och också minst turistutvecklade ön i ö-gruppen Balearerna. Ibiza har länge varit synonymt med party och fest. Och visst, klubbarna och musiken är fortfarande en viktig del av Ibiza. Under sommarhalvåret invaderar stjärn-dj:s ön. Och nattklubbarna är legendariska. Här finns både Pacha, en av världens mest berömda nattklubbar där skådespelare som Penelope Cruz och Scarlett Johansson har festat, och Privilege, världens största klubb med plats för 10 000 gäster. Det är ingen slump att svenska dj-gruppen Swedish House Mafia slog igenom just på Ibiza.

  Nära till naturen

  Men det finns alltså en lugnare del av ön, långt från nattklubbarnas blinkande neonskyltar. Man behöver inte resa många kilometer från Ibiza stad för att befinna sig i en annan värld.
  Och det rekommenderas. Att se sig om på den lilla, lättillgängliga ön ger resan ytter-
  ligare en dimension. På västkusten finns den vita sanden, det klara vattnet och de magnifika solnedgångarna. Här visar sig strand-Ibiza från sin bästa sida. Naturreservatet Cala d'Hort, med utsikt över öarna Vedra och Vedranell, är värd ett besök. Cala Conta är ännu en favorit – en liten sömnig håla, känd för klart vatten och insmickrande laguner.
  I syd ligger några härliga, vidsträckta sandstränder med roliga strandklubbar. Norr är mer svårtillgängligt, här samlas lokalbefolkningen vid undangömda vikar som vi knappast hittar till, trots ingående väg-beskrivningar.
  Inlandet karakteriseras av sömniga byar. Värd ett besök är exempelvis San José, med en kyrka, några affärer, ett par restauranger, en smyckebutik och ett par barer. Glöm det turistiskt tillrättalagda, här är "på riktigt".

  Kulinarisk höjdpunkt

  Santa Eulalia, öns tredje största stad, är en lugn överraskning. Staden är ett gammalt konstnärstillhåll sedan konstnären Joaquin Sorollas tid. Här är stillsamt och vackert, utmärkt för par och äldre som vill ta det lite lugnare. Stan räknas som öns gastronomiska huvudort, och restauranggatan heter Calle San Vicente. Husen är karakteristiskt vitrappade i puts, och Ibiza kallas ibland "den vita ön". Det sägs att husmor målar om fasaden varje år – allt för att hålla den röda Saharasanden borta.
  I byn San Carles är Bar Anita en institution. Här serveras bra kaffe och smarriga luncher i en lummig trädgård. San Carlos är ett legendariskt gammalt hippietillhåll, och i Anitas trädgård har musiker, konstnärer och fritänkare alltid samlats. Spåren från svunna tider syns än i dag – väggarna är fulla av konstverk – i den mån gästerna inte hade råd att betala notan donerade de sina egna alster. Värd att smaka är barens egentillverkade Hierbas, den typiska Ibizalikören tillverkad av vilda örter. Smakar lika himmelskt här, som den antagligen skulle smaka vedervärdigt hemma.
  Dalt Vila, Ibizas gamla stad, är en av öns höjdpunkter. I de trånga gränderna ryms små butiker, konstgallerier, barer och restauranger. Vid hamnen är det Ibizas klassiska motto "att se och synas" som gäller, och båtarna försöker överrösta varandra med den högsta party-musiken. Kvällarna följer ungefär samma mönster: glo på folk, ta en drink, leta upp ett härligt middagsställe. Staden gör oss aldrig besviken. Vi shoppar. Fastnar för Ibizas eget mode – stora, vita bomullskläder, som passar utmärkt under Ibizas stekande sol, men som antagligen inte känns lika rätt på hemmaplan.

   Alla är välkomna

  Ibizastämningen är vänlig, och ön rymmer ett sammelsurium av människor. Yogis, charter turister, partyelit, dj:s, unga, gamla, vandrare – blandningen av folk är extrem, och karakteristisk för Ibiza.
  – Ibiza sticker ut från andra spanska charterorter. Här är lite flärdfullare, lite coolare, lite mer sofistikerat, sammanfattar Katy Arnold, från London.
  Den som verkligen söker lugnet rekommenderas att slå sig ner på grannön Formentera ett tag. Egentligen bör ingen missa den lilla ö-pärlan. Snabbfärjan från Ibiza hamn tar bara en halvtimme, så Formentera är ett utmärkt utflyktsmål för en dag.

  Från hippies till lyxyachter

  En gång i tiden var Formentera ett hippietillhåll. I dag har ön en på samma gång chic som tillbakalutad framtoning. Förutsättningarna är enkla, men i en lyxig och bekväm inramning. Här är naturskönt och vilt, ön gillas av såväl fågelskådare som andra naturnördar. Här finns de vilda stränderna, varav den mest kända, Playa de ses Illetes, har utsetts till en av världens bästa stränder. Bästa sättet att ta sig an ön är på cykel alternativt moppe. Fingästerna anländer med egen båt, eller lyxyacht är kanske det rätta ordet.
  Formentera har alltid varit mytomspunnet. Här firade prins Rainier och Grace Kelly semester, musiker som Jimmy Hendrix, Bob Marley och Eric Clapton har spelat här, och medlemmarna i Pink Floyd åkte gärna hit på semester. I dag utgör välklädda italienare en stor del av turisterna, därav alla italienska restauranger.
  Kändisarna då? Nja, det ska sägas – vi upptäckte inte en enda känd person under resan. Och ärligt talat, orörd natur och pittoreska badvikar duger gott. 

   

  Av Anna Wahlgren

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!