Du behöver

  • 1 stor gul lök
  • 6–8 cocktailtomater
  • 3–4 msk olivolja
  • 150 g babyspenat
  • 150 g smulad fetaost
  • Salt, peppar
  • 15 ark filodeg
  • 100 g smält rumstempererat smör till pensling
  • Ca 1 msk finhackad persilja
  • Ugn
  • 175°

Gör så här

1

Skala, dela och skiva löken. Dela tomaterna. Fräs lök och tomater var för sig i 2–3 matskedar av oljan, ca 5 minuter. Ta upp på en tallrik.

2

Hetta upp resten av oljan i pannan. Lägg i spenaten, ta pannan från värmen och rör om tills den mjuknar, ca 3 minuter. Låt kallna och krama ur all vätska.

3

Blanda spenaten med löken. Vänd ner hälften av fetaosten. Smaka av med salt och peppar.

4

Pensla 5 filodegsdegark, ett i taget, med smält smör, och lägg ihop dem på ett bakbord. Låt resten av arken ligga i en plastpåse, så att de inte torkar ut. Stansa eller klipp ut 2 rundlar, ca 18 cm i diameter. Ta bort överflödig deg.

5

Fördela fyllningen i mitten av rundlarna. Vik upp och lägg degen i veck över och runt fyllningen (se bild) och lägg knytena på en plåt med bakplåtspapper. Gör på samma sätt med de resterande degarken och fyllningen. Toppa fyllningen med tomaterna.

6

Pensla degen med smält smör och grädda knytena i nedre delen av ugnen tills de har fått fin färg, 10–15 minuter. Garnera med persilja och lite av osten. Servera resten av osten och oliver vid sidan av.