Du behöver

  • 400 g färskt sidfläsk

Marinad

2 msk ljus soja
1 msk vatten
1 msk risvinäger

Sås

2 msk ljus soja
1 tsk mörk soja
1 msk risvinäger
1 msk vatten
1 tsk sesamolja
1 msk strösocker
2 tsk potatismjöl

Grönsaker

3 st vitlöksklyftor
3 st salladslökar
2 st morötter
1 st röd paprika
1 msk finhackad färsk ingefära
0.5 tsk chiliflakes
neutral olja till stekning

Till servering

1 dl jordnötter rostade, osaltade
4 prt nykokt ris gärna sushiris
strimlad salladslök

Gör så här

1

Skär bort eventuell svål och skär fläsket i två centimeter breda strimlor. Lägg strimlorna i en skål. Rör ihop marinaden och häll den över köttet. Rör om och låt stå under tiden som resten förbereds.

2

Sås Blanda alla ingredienser till såsen och rör om väl så att potatismjölet blandas in ordentligt. 

3

Skala och hacka vitlöken, strimla salladslöken. Tärna morötter och paprika. 

4

Stek fläsket knaprigt i sparsamt med olja i en stor stekpanna eller traktörpanna. 

5

Tillsätt vitlök, salladslök, morötter, paprika, ingefära och chiliflakes. Fortsätt fräsa under omrörning i ett par minuter. 

6

Häll såsen i pannan. Låt koka ihop någon minut och rör ner jordnötterna. Strö över salladslök och servera. 


Kommentar:
Fläskkött trivs väldigt bra ihop med vitlök och ingefära och passar därför perfekt till asiatisk mat. Den kinesiska grytan gong bao är sötsyrlig och får trevlig knaprighet av jordnötter.