Du behöver

  • 1.2 kg blandade bär, t ex hallon, blåbär, vinbär och jordgubbar (ca 2 liter)
  • 5 dl vatten
  • 400 g strösocker per liter avrunnen saft, beroende på bärens sötma (ca 4 1/2 dl per liter avrunnen saft)
  • 1 krm natriumbensoat eventuellt

Gör så här

1

Rensa och skölj eventuellt bären. Koka upp med vatten i en gryta, låt koka under lock i cirka 10 minuter. Mosa bären mot grytans kant med en slev. Låt stå i cirka 5 minuter.

2

 Sila saften och låt självrinna genom en silduk eller en ren kökshandduk i cirka 30 minuter.

3

 Mät saften och häll tillbaka den i en rengjord gryta med socker. Koka upp långsamt och sjud i 10 minuter.

4

Skumma väl. Tillsätt eventuellt natriumbensoat utrört i lite vatten. Häll upp på väl rengjorda, varma flaskor. Förslut. Förvara svalt.