Du behöver

  • 1 st äpple
  • 7 st plommontomater (500 g)
  • 20 st körsbärstomater (400 g)
  • 0.5 st vitlöksklyfta skivad
  • 5 st soltorkade tomater i olja
  • 1 dl balsamvinäger
  • 1 msk strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • 1 dl vatten

Gör så här

1

Sätt ugnen på 150 grader.

2

Skala och kärna ur äpplet och skär äpple och tomater i bitar. Lägg tillsammans med vitlöken i en liten ugnsform (vi använde en med måtten 25×18 centimeter). 

3

Skär de soltorkade tomaterna i mindre bitar och lägg i formen. Häll över balsamvinäger, socker och salt och blanda allt. 

4

Ställ formen i mitten av ugnen och baka i 2 timmar. Rör om då och då. Tillsätt vattnet efter halva tiden eller när massan börjar bli trögflytande eller torr. Saftigheten kan variera mellan olika tomatsorter.

5

Ta ut formen och låt svalna något. Häll över tomatröran i en mixer och mixa till ketchup.

6

Häll upp i burkar eller flaskor med vid hals och förvara mörkt och svalt. Håller i kylen i cirka 1 månad. Skaka om vid användning.


Kommentar:
Ketchup som du gör själv är garanterat fri från tillsatser. Vi gör den av färska och soltorkade tomater och låter äpple ge sötma, då kan vi nästan skippa sockret helt.