Du behöver

  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 krm kajennpeppar
  • 4 st ägg Äggvitor
  • 1 msk potatismjöl
  • 5 dl matlagningsgrädde Rumstempererad
  • 150 g kallrökt lax Tunna skivor
  • 2-3 krm rosépeppar 1–2 tsk hela pepparkorn till garneringen
  • 0,5 msk smör Rumstempererat smör till folien
  • 800 g laxfilé Färsk laxfilé skuren i bitar

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader. Kör färsk lax, salt, kajennpeppar och äggvitor till en jämn färs i matberedare monterad med kniv. Blanda ner potatismjöl och grädde medan maskinen arbetar. 

2

Bred ut hälften av färsen i en smord patéform. Lägg på den kallrökta laxen och krydda med rosépeppar. Bred över resten av färsen och strö över rosépeppar. Täck formen med smörad aluminiumfolie. 

3

Ställ formen i en långpanna i nedre delen av ugnen. Fyll på hett vatten upp till halva formens höjd. Grädda i 35–45 minuter, känn med en provsticka att den har stannat. Låt kallna. Garnera med hackad dill. Servera med samma tillbehör som till den gravade salmalaxen, till höger.


Kommentar:
Tips! Laxpatén kan gärna lagas 2–3 dagar i förväg och förvaras i kylskåp, då sätter sig smaken bättre.

Vill du ha en jämnt rosa laxpaté bör du putsa laxfilén fri från grå hinnor. Servera patén väl kyld, då är den som godast.