Du behöver

  • 200 g morötter
  • 200 g rotselleri
  • 200 g palsternacka
  • 1 st gul lök
  • 2 msk olivolja
  • salt peppar
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 1 l grönsaksbuljong varm
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 st basilika knippe
  • 1 st persilja knippe

Gör så här

1
Värm ugnen till 225 grader. Skala rotfrukterna och skär dem i cirka 2 centimeter stora bitar. Skala löken och klyfta den.

2
Lägg allt på en plåt och ringla över olivolja. Blanda noga. Krydda med salt och peppar. Lägg på vitlöksklyftorna med skalet kvar.

3
Rosta i ugnen i cirka 15 minuter eller tills allt är mjukt.

4
Mixa alla grönsakerna utom vitlöksklyftorna med grönsaksbuljongen till en slät soppa.

5
Pressa ut vitlöksklyftorna i en skål, mosa och blanda med crème fraiche.

6
Finhacka örterna och vänd ned dem i krämen, smaka av med salt och peppar.

7
Klicka lite kräm i den varma soppan och servera den med ett gott bröd.


Kommentar:
Rotfrukter blir ofta liggande i grönsakslådan, men rostade och mixade till en soppa kommer de verkligen till sin rätt.