Du behöver

  • 1 st lök eller schalottenlök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st chilifrukt röd spansk
  • 2 st kvisttomat mogna
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl avorioris
  • 1 msk tomatpuré
  • 8 dl vatten
  • 1 st buljongtärning vegetarisk
  • 400 g svamp portabello, skogschampinjon, gärna blandade sorter
  • 1 msk smör
  • 2 dl parmesanost riven
  • 1 msk basilika grovhackad
  • salt och svartpeppar

Gör så här

1
Skala och finhacka lök och vitlök. Skiva chilin tunt och grovhacka tomaterna.

2
Hetta upp oljan i en rejäl kastrull och tillsätt den hackade löken och vitlöken. Låt blandningen svettas i någon minut utan att ta färg och tillsätt chilin och tomaterna. Rör ner riset och blanda, fräs i någon minut och tillsätt tomatpuré.

3
Koka upp vatten och buljong och tillsätt hälften under det att du rör i risotton. Låt risotton koka på svag värme utan lock i cirka 20 minuter och fyll på med den varma buljongen lite i taget under kokningen.

4
Skär svampen i skivor och stek den snabbt i smör i en panna tills den fått lite färg och vätskan kokat bort. Blanda ner riven parmesanost, svamp och basilika i risotton. Smaka av med salt och peppar och servera genast.