Du behöver

  • 400 g högrev 4 cm stora bitar
  • 400 g fläskkarré 4 cm stora bitar
  • 2 st rödlökar skalade och klyftade
  • 1 msk russin grovhackade
  • 400 g krossade tomater på burk
  • 3 msk kalvfond Bong Touch of Taste
  • 1 msk tomatpuré
  • citron .5 st
  • bladpersilja Ett knippe
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • marinad till köttet
  • 1.5 tsk kryddpeppar hel
  • 6 st kryddnejlikor
  • 2 tsk flingsalt
  • 4 st vitlöksklyftor skalade
  • 3 st lagerblad färska
  • 1 st kanelstång
  • 1 tsk oregano torkad
  • 1.25 dl rödvin torrt grekiskt
  • 4 msk rödvinsvinäger

Gör så här

1
Stöt kryddpepparkornen, nejlikorna och saltet i en mortel. Tillsätt de skalade vitlöksklyftorna och fortsätt stöta tills det bildats en massa.

2
Häll över den i en skål, riv ner lagerbladen och tillsätt resten av ingredienserna till marinaden. Marinera köttet i kryddblandningen i minst 2 tim.

3
Sila av köttet från marinaden. Obs, spara marinaden!

4
Bryn köttet i olivolja och smör. Lägg över i en gryta.

5
Bryn den skalade rödlöken och stek under omrörning i cirka 5-7 minuter eller tills löken har mjuknat och blivit lätt gyllenbrun. Tillsätt i grytan med köttet och marinaden.

6
Tillsätt den avsilade marinaden, kalvfonden, russinen, tomaterna och tomatpurén. Fyll upp med vatten så att det täcker köttet.

7
Låt koka upp, sänk sedan till medelvärme, sätt på locket och låt sjuda i 1 1/2 timme.

8
Ta av locket och sjud i ytterligare 45 minuter eller tills köttet är riktigt mört och börjar falla sönder och såsen är härligt tjock. Håll ett öga på grytan och tillsätt en skvätt vatten om det ser lite torrt ut.

9
Smaka av och tillsätt citronsaften och lite mer kryddor om det behövs.

10
Finhacka persiljebladen och strö dem över och avsluta med att hälla på en skvätt jungfruolja.

11
Servera med rostade potatisklyftor och rotsaker och fetaost.