Du behöver

  • 4 bitar lax
  • 1 dl vatten
  • 3 msk hummerfond
  • 1.5 dl mellangrädde
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 tsk senap fransk eller vanlig
  • 3 msk röd stenbitsrom
  • 1 st dill finhackad
  • salt

Tillbehör

potatis kokt pressad
blomkål eller broccoli, kokt

Gör så här

1
Rör ihop vatten, hummerfond, grädde, creme fraiche och senap i en vid kastrull.

2
Koka ihop såsen i någon minut under omrörning. Lägg laxbitarna i såsen och sjud på låg värme under lock i cirka tio minuter tills fisken är genomkokt. Ta av från värmen.

3
Lyft upp fiskbitarna och rör ner rom och dill i såsen. Smaka av och tillsätt salt om det behövs. Lägg tillbaka fisken i såsen och servera med pressad potatis och kokt blomkål eller broccoli.


Kommentar:
Det här är ett praktiskt recept som inte kräver så mycket disk, eftersom fisken och såsen tillagas i ett. Rom och färsk dill på slutet gör såsen lyxig.
Malin Ottosson, Icakurirens matredaktion