Du behöver

  • 1 granatäpple
  • 1 1/2 dl råsocker strö
  • 6 dl äppelmust (transparent, ej grumlig)
  • 8 kanelstänger
  • 1/2 msk torkad hibiskusblomma
  • 1 1/2 tsk citronsyra

Gör så här

1
Kärna ur granatäpplet. Smält sockret i en kastrull tills det blir gyllenbrunt. Dra av från värmen.

2
Tillsätt äppelmust, det sprätter av värmen från sockret så var försiktig! Sockret stelnar och lägger sig som ett lock på bottnen, lyft försiktigt upp sockret med en gaffel eller sked så att det smälter i vätskan.

3
Mixa kanelstängerna till ett grovt pulver i en matberedare. Tillsätt pulvret i kastrullen tillsammans med granatäpple, hibiskusblomma och citronsyra. Sjud utan lock cirka 30 minuter. Låt svalna under lock.

4
Sila genom en silduk och fyll i ren flaska. Låt svalna och förvara i kylen.

5
Vid servering Blanda syrupen med kolsyrat vatten, beräkna cirka 1–1 1/2 matsked syrup till 2 dl kolsyrat vatten. Fyll glaset med is och blanda sedan ner syrup och kolsyrat vatten. Smaka av.


Kommentar:
Tips Hibiskusblomma finns i te- och kryddbodar eller i hälsokostbutiker.
Detta är ett recept av Tove Nilsson från boken Soda, lemonad och snacks.