Du behöver
- 4 dl vetemjöl + 1
- 0.5 tsk salt
- 2 tsk bakpulver
- 50 g smör
- 1.5 dl mjölk
Fyllning
1 st sats valfri fyllning se länkade recept för fajitasfyllning och färsfyllning
Till pensling
1 st äggula
1 msk vatten
Gör så här
1
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en matberedare monterad med en kniv. Lägg i smöret skuret i bitar och kör till smulig massa. Häll i mjölken under maskinens gång och kör till en smidig deg.
2
Ta upp degen på mjölat bakbord, forma till en rulle och skär den i 6 bitar. Rulla bitarna till bullar och kavla ut dem till rundlar cirka 14 centimeter i diameter. Lägg på cirka 3 matskedar valfri fyllning på varje rundel.
3
Nyp ihop kanterna noga och lägg pirogerna på en plåt klädd med bakplåtspapper.
4
Blanda äggulan med vattnet och pensla pirogerna. Grädda pirogerna gyllenbruna, mitt i ugnen cirka 12 minuter.
5
Låt dem svalna på galler under bakduk.