Du behöver

  • 2 gula lökar, finhackade
  • 4 morötter, skalade och skivade
  • 2 msk olivolja
  • 1 lime, rivet skal och saft
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • 1 liter kycklingbuljong
  • 2 dl mellangrädde
  • salt och vitpeppar efter smak
  • 1 rulle smördeg (färsk)
  • 1 ägg
  • flingsalt

Gör så här

1
Fräs löken och morötterna i olivoljan med limeskal och rosmarin.

2
Slå på buljong, limesaft och mellangrädde och sjud alltsammans cirka 15 minuter, tills morötterna blir mjuka.

3
Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar.

4
Sätt ugnen på 220 grader. Rulla ut smördegen, skär den i trianglar och rulla från den tjocka till den spetsiga delen. Lägg dem på bakplåtspapper och pensla med uppvispat ägg i två omgångar, första gången när du precis rullat dem. Låt dem svälla lite på plåten cirka 30 minuter. Pensla dem med äggen en sista gång och strö lite flingsalt över, ställ in i ugnen.

5
Baka dem cirka 7 minuter, tills de får fin färg. Servera croissanterna till soppan.


Kommentar:
Receptet är hämtat ur boken ”Sveriges godaste mat”.