Du behöver

  • 0.5 kg blodapelsin
  • 1 st citron
  • 0.5 l vatten
  • 750 g socker

Gör så här

1
Tvätta frukten noga. Skär apelsinerna och citronen i fyra klyftor vardera, skär bort ändarna och skiva varje klyfta så tunt du kan. Lägg i en stor kastrull och häll på vatten. Koka under lock i cirka 45 minuter tills frukten är mjuk. Häll i sockret lite i taget och rör om ordentligt så att det inte ligger kvar på botten och bränns. Koka häftigt utan lock i cirka 10–15 minuter. Gör marmeladprov för att se om frukten är klar.

2
Marmeladprov: Lägg en klick av marmeladen på en kyld tallrik och dra med fingret i marmeladen. Om det blir ett spår som inte flyter igen är marmeladen klar. Koka annars i några minuter till och gör sedan ett nytt prov.

3
Ta av marmeladen från plattan och skumma vid behov. Fyll marmeladen på rena heta burkar och förslut. Låt svalna. Det kan dröja ett par dagar innan marmeladen stelnat.


Kommentar:
OBS! Tillagningstiden inkluderar inte tiden att svalna.