Du behöver
- 2 ägg
 - 4 dl mjölk
 - 30 g jäst
 - 2 dl bovetemjöl
 - 2 dl vetemjöl
 - 1 dl gräddfil
 - 1 tsk salt
 - 3 dl grädde
 - 2 dl färska smultron
 - smör för stekning
 - GARNERING
 - Smultron och smultronblommo
 
Gör så här
1
                1. Skilj på äggula och äggvita.
            
2
                2. Värm mjölken till ca 37 grader. Smula och rör ut jästen i mjölken.
            
3
                3. Tillsätt mjöl, gräddfil, salt och äggula, vispa ihop till en jämn smet. Täck med duk. Låt jäsa i 30–60 minuter i rumstemperatur.
            
4
                4. Vispa äggvitan till hårt skum och vänd ner den i smeten.
            
5
                5. Grädda i plättlagg på medelvärme, vänd när de stelnat.
            
6
                Grädda ett par min på andra sidan.
            
7
                6. Servera fyra plättar per person med vispad grädde och smultron emellan. Garnera med färska smultron.
            

                            
                            
                            









                            
                            
                            
        
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            











                            
                            
                            







                            
                            
                            








Bovete i plättarna är både nyttigt och gott. Bjud gärna ett glas
smultronsaft till.
629 KCAL PER PORTION
E% 10 procent protein, 54 procent fett, 36 procent kolhydrater
FOTO BIANCA BRANDON-COX