Du behöver

  • 200 g grisbringa (eller sidfläsk med svål)
  • 16 små rödbetor
  • 400 g grisrygg i bit (eller fläskkotlett med svål)
  • 2 msk smör
  • 2 dl kalvsky (vatten + 1 msk kalvfond på flaska)
  • 2 msk grisblod, silat
  • spansk körvel, anisisop till
  • garnering (eller bara vanlig körvel)
  • 8–12 fina rädisor, delade (gärna blandade sorter)

Gör så här

1
Salta och peppra grisbringan. Rosta den i ugn på 160 grader tills den är mör och frasig, tar 3–4 timmar.

2
Koka rödbetorna mjuka i 10–15 minuter i saltat vatten och skala under kallvattenkranen.

3
Skåra svålen på grisryggen i rutor, salta och peppra. Stek den runt om i smör tills svålen är krispig, ös med smör.

4
Baka klart i ugn på 120 grader tills innertemperaturen är 56 grader. Använd stektermometer. Vila den därefter i cirka 10 minuter.

5
Sjud upp kalvskyn, lägg i rödbetorna och rör försiktigt i grisblodet. Det får inte koka, då blir det grynigt, salta och peppra. Skär köttet i bitar, arrangera på tallrikar, garnera med rädisor och örter.

6
Tips! Vill man inte använda grisblod kan man ta lika mycket stark svartvinbärssaft. Om man vill kan man reda av skyn med majsena till simmig konsistens.