Du behöver
- 8 färska rödbetor
- 8 knipplökar
- vatten, salt
- 4 portioner mathavre (eller matvete)
- 2 apelsiner
- (1 msk flagad mandel)
- krasse eller annat kryddgrönt
- 2 dl getfärskost
- brytbröd
Gör så här
1
1 Klipp bort betblasten 2 cm ovanför fästet. Koka i vatten som täcker tills skinnet lätt kläms bort. Använd plasthandskar. Det tar cirka 25 minuter.
2
2 Koka lökarna i separat kastrull, i saltat vatten (2 tsk salt per liter vatten). Cirka 5 minuter brukar räcka, kolla med tandpetare. Tag upp och koka mathavren i lökvattnet efter paketets tidsangivelse. Slå bort överflödsvatten efteråt.
3
3 Skala och klyfta eller filéa apelsinerna. Varva skivade betor med apelsiner på havrebädd. Lägg på lök, strö på mandel om du vill. Servera krasseströdd färskost och färskt bröd till.
4
Tips! Getfärskost kan ersättas med 1 1/2 dl kesella blandad med 3 msk smulad chevreost.
Näringsvärde:
Kcal 478, Fett 9 g, Kolhydrater 74 g, Fibrer 13 g