Du behöver

  • 8 färska rödbetor
  • 8 knipplökar
  • vatten, salt
  • 4 portioner mathavre (eller matvete)
  • 2 apelsiner
  • (1 msk flagad mandel)
  • krasse eller annat kryddgrönt
  • 2 dl getfärskost
  • brytbröd

Gör så här

1
1 Klipp bort betblasten 2 cm ovanför fästet. Koka i vatten som täcker tills skinnet lätt kläms bort. Använd plasthandskar. Det tar cirka 25 minuter.

2
2 Koka lökarna i separat kastrull, i saltat vatten (2 tsk salt per liter vatten). Cirka 5 minuter brukar räcka, kolla med tandpetare. Tag upp och koka mathavren i lökvattnet efter paketets tidsangivelse. Slå bort överflödsvatten efteråt.

3
3 Skala och klyfta eller filéa apelsinerna. Varva skivade betor med apelsiner på havrebädd. Lägg på lök, strö på mandel om du vill. Servera krasseströdd färskost och färskt bröd till.

4
Tips! Getfärskost kan ersättas med 1 1/2 dl kesella blandad med 3 msk smulad chevreost.


Kommentar:
Näringsvärde:
Kcal 478, Fett 9 g, Kolhydrater 74 g, Fibrer 13 g