Du behöver

  • 1 st vaniljstång
  • 5 dl mjölk
  • 100 g socker (drygt 1 dl)
  • 2 msk vatten
  • 120 g äggula
  • 30 g majsmjöl majsena (knappt 4 msk)
  • 50 g smör brynt

Gör så här

1
Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur kärnorna i en kastrull. Koka upp vaniljstång, vaniljfrön och mjölk. Ta bort från plattan och låt dra i tio minuter, ta bort vaniljstång­en. Blanda sockret med vattnet i en kastrull. Smält till en ljusbrun karamell rör om då och då. När karamellen ser färdig ut, tänk bärnstensfärgat, slå över lite i taget av den varma mjölken och låt koka ihop i några minuter. På så sätt kokar du ut eventuella klumpar.

2
Vispa äggula och majsena lätt. Slå den varma mjölk/karamellblandningen över äggen försiktigt under vispning. Häll tillbaka alltsammans och låt koka upp så att det tjocknar. Låt koka i 2–3 minuter. Ta åt sidan och tillsätt smöret. Kyl ned och sila. Vispas upp innan servering.


Kommentar:
Tips! För extra lyx, blanda i lite vispad grädde.