Du behöver
- potatis
- 700 g potatis färsk
- 1 msk olivolja
- 1 dl hackade örter t ex basilika och persilja
- salt
- sås
- 2 dl crème fraîche
- 1.5 dl torrt vitt vin
- 2 tsk fiskfond koncentrerad på flaska
- 2 msk gräslök finskuren
- salt och nymalen svartpeppar
- lax
- 4 bitar laxfilé
- salt och nymalen svartpeppar
- 1 tsk rapsolja
Tillbehör
400 g småtomater gärna på kvist
2 tsk olivolja
flingsalt
citron
Gör så här
1
Potatis
2
Värm ugnen till 225 grader (eller 175 grader med varmluft). Skölj och skrubba potatisen, lägg den i långpannan. Ställ in i ugnen i 35–40 minuter. Rör om ett par gånger under tiden. Blanda örter och lite salt de sista 5 minuterna.
3
Sås Vispa ihop creme fraiche med vin och fond. Koka upp och låt koka ihop försiktigt under några minuter. Rör i gräslöken och smaka av med salt och svartpeppar.
4
Lax
5
Salta och peppra laxbitarna och halstra dem runt om i 3–4 minuter i het panna med en gnutta olja.
6
Ringla lite olivolja på tomaterna och baka dem med potatisen de sista 7–8 minuterna, krydda med flingsalt. Servera alltsammans med halvor eller klyftor av citron.