Du behöver

  • potatis
  • 700 g potatis färsk
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl hackade örter t ex basilika och persilja
  • salt
  • sås
  • 2 dl crème fraîche
  • 1.5 dl torrt vitt vin
  • 2 tsk fiskfond koncentrerad på flaska
  • 2 msk gräslök finskuren
  • salt och nymalen svartpeppar
  • lax
  • 4 bitar laxfilé
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 1 tsk rapsolja

Tillbehör

400 g småtomater gärna på kvist
2 tsk olivolja
flingsalt
citron

Gör så här

1
Potatis

2
Värm ugnen till 225 grader (eller 175 grader med varmluft). Skölj och skrubba potatisen, lägg den i långpannan. Ställ in i ugnen i 35–40 minuter. Rör om ett par gånger under tiden. Blanda örter och lite salt de sista 5 minuterna.

3
Sås Vispa ihop creme fraiche med vin och fond. Koka upp och låt koka ihop försiktigt under några minuter. Rör i gräslöken och smaka av med salt och svartpeppar.

4
Lax

5
Salta och peppra laxbitarna och halstra dem runt om i 3–4 minuter i het panna med en gnutta olja.

6
Ringla lite olivolja på tomaterna och baka dem med potatisen de sista 7–8 minuterna, krydda med flingsalt. Servera alltsammans med halvor eller klyftor av citron.