Du behöver

  • 8 tjocka revben, med långa ben
  • rivet skal av 1 apelsin
  • 3 msk flytande honung
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 tsk stött kummin
  • 1 tsk krossad svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • Kålrotsstamp:
  • 1 kålrot
  • 1 palsternacka
  • 1 gul lök
  • 5 dl hönsbuljong
  • 5 dl vatten
  • 1 dl vispgrädde
  • 25 g smör
  • salt och peppar
  • ca 1/2 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl hackad persilja

Gör så här

1
Renskrapa benändan på varje revbensbit. Då blir benet aptitligt rent att hålla i när det är färdigstekt.

2
Blanda samman apelsinskal, honung, vinäger, kryddor och salt.

3
Skeda honungsblandningen över revbensbitarna på båda sidor. Lägg dem i långpannan. Stek dem mitt i ugnen i 200 grader i cirka 60 minuter. Vänd bitarna när de fått färg och stek tills de fått färg på andra sidan.

4

5
Skala och skär rotfrukter och lök i tvåcentimetersbitar. Koka dem i hönsbuljong och vatten tills de är mjuka. Häll av spadet och låt ånga av en stund innan bitarna stampas med en potatisstöt.

6
Tillsätt grädde och smör, smaka av med salt, peppar och vinäger, avsluta med att vända i persilja.


Kommentar:
Det här receptet har skapats av Peter J Skogström, Årets kock 2006.

Tips!
Om köttet släpper mycket köttsaft går det bra att hälla av vätskan i en kastrull. Koka sedan upp spadet och red med brun redning. Smaka av såsen med salt.