Du behöver
- 8 tjocka revben, med långa ben
- rivet skal av 1 apelsin
- 3 msk flytande honung
- 1 msk vitvinsvinäger
- 2 tsk stött kummin
- 1 tsk krossad svartpeppar
- 1 tsk salt
- Kålrotsstamp:
- 1 kålrot
- 1 palsternacka
- 1 gul lök
- 5 dl hönsbuljong
- 5 dl vatten
- 1 dl vispgrädde
- 25 g smör
- salt och peppar
- ca 1/2 msk vitvinsvinäger
- 1 dl hackad persilja
Gör så här
1
Renskrapa benändan på varje revbensbit. Då blir benet aptitligt rent att hålla i när det är färdigstekt.
2
Blanda samman apelsinskal, honung, vinäger, kryddor och salt.
3
Skeda honungsblandningen över revbensbitarna på båda sidor. Lägg dem i långpannan. Stek dem mitt i ugnen i 200 grader i cirka 60 minuter. Vänd bitarna när de fått färg och stek tills de fått färg på andra sidan.
4
5
Skala och skär rotfrukter och lök i tvåcentimetersbitar. Koka dem i hönsbuljong och vatten tills de är mjuka. Häll av spadet och låt ånga av en stund innan bitarna stampas med en potatisstöt.
6
Tillsätt grädde och smör, smaka av med salt, peppar och vinäger, avsluta med att vända i persilja.
Det här receptet har skapats av Peter J Skogström, Årets kock 2006.
Tips!
Om köttet släpper mycket köttsaft går det bra att hälla av vätskan i en kastrull. Koka sedan upp spadet och red med brun redning. Smaka av såsen med salt.