Du behöver

  • 2 st aubergine
  • 2 st vitlöksklyftor oskalade
  • olivolja
  • salt
  • 1 st gul lök skalad och hackad
  • 1 st vitlök skalad och hackad
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 st burkar hela tomater
  • 1.5 st grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk socker
  • svartpeppar från kvarn
  • 0.5 dl pumpakärnor rostade, saltade

Gör så här

1
1. Skala, halvera på längden och skiva auberginerna, lägg dem i en ugnsform med vitlöksklyftorna och vänd runt med olja och salt. Rosta

2
i 200 grader i 20 minuter.

3
2. Fräs lök och vitlök några minuter i lite olja i en kastrull, tillsätt timjan och vinäger och låt den nästan koka bort. Klipp tomaterna i sin burk, häll i kastrullen med 3 deciliter vatten, buljongtärningar, tomatpuré och socker. Låt småkoka i 10 minuter. Mixa och häll tillbaka i kastrullen. Smaka av med salt, peppar och socker.

4
3. Skala de rostade vitlöksklyftorna och mixa med aubergine och en matsked olivolja, salta och peppra.

5
4. Servera soppan med ett gott bröd.


Kommentar:
Auberginecreme och rostade pumpa­kärnor matchar tomat­soppans friska smak.
Näringsvärde: Kcal 425, Fett 25 g, Kolhydrater 40 g, Fibrer 9 g.