Du behöver
- 1 färdigkokt julskinka
- 1 påse hela kryddnejlikor
- 1 dl apelsinmarmelad utan skalbitar
- Whiskysenap:
- 1 dl favoritsenap
- 1 msk whisky
Gör så här
1
Tag bort skinknätet. Skölj av skinkan och torka av den med papper. Putsa eventuellt mera fett försiktigt från skinkans svål, men låt ett tunt jämnt lager bli kvar för att bilda bakgrund åt nejlikorna.
2
Stick kryddnejlikor i skinkan i något julaktigt mönster. Lägg den i en långpanna och pensla eller bred tjockt med apelsinmarmelad över hela skinkans ovansida. Griljera till snygg färg 15-20 minuter i 250 grader varm ugn. Om någon del av skinkan vill bli bränd i förtid: lägg alfolie löst över den mörka biten.
3
Låt svalna. Förvara skinkan i kyl så mycket som möjligt. För att svepa om skinkan läggs den lättast på ett par tvärgående foliebitar som rullas samman ovanför skinkans glasering, utan att trycka till den.
4
Så här gör du senapen:
5
Spetsa din bästa senap, gärna snyggt grovkornig, med en skvätt whisky medelst omrörning. Förvara under lock.
Det här receptet ingår i Icakurirens julbord. För fler recept klicka på länkarna.