Du behöver

  • 2 kg lax helst mellanbiten

Till 1 kg filead lax:

1 msk mald koriander
0.5 dl salt
2.5 msk strösocker
2 msk brännvin typ Skåne Akvavit
1 kruka färsk koriander

Gör så här

1
Skär laxen i två benfria filéer, låt skinnet sitta kvar. Väg filéerna och beräkna åtgången av övriga ingredienser. Blanda koriandern med salt och socker.

2
Strö en del av saltblandningen på en stor bit aluminiumfolie. Lägg på den ena laxbiten med köttsidan upp. Skeda över hälften av spriten. Fördela saltblandning över. Skeda också resten av spriten över nästa laxsida. Grovhacka den färska koriandern och lägg den mellan filéerna när de läggs ihop med köttsida mot köttsida så att den tjocka sidan kommer mot den tunna.

3
Strö över resten av saltblandningen.

4
Vik ihop folien tätt kring fisken. Lägg foliepaketet i dubbla plastpåsar och förslut väl. Låt paketet ligga i kylskåpet i 2 dygn. Vänd det ofta. Låt lagen rinna av väl och skrapa bort det mesta av koriandern.

5
Eftersom laxen ska ha varit fryst minst 2 dygn innan den äts kan man göra så här: Köp fisken i god tid. Grava den enligt anvisningarna ovan. När laxsidorna är färdiga, skär dem i tunna skivor. Lägg dem på plastfolie som taktegel, så kan du lätt föra över skivorna till uppläggningsfat. Vik ihop till ett paket och lägg i plastpåse och frys in i minst 2 dygn, men inte längre än en månad. Nu är laxen klar att servera efter att ha tinat över natten i kylskåp.

6
Är laxen redan fryst när du köper den tinar du den i kylskåp och följer sedan receptet ovan, utan ny infrysning.


Kommentar:
Vi dukar upp ett härligt julbord, lika klassiskt som modernt. Klicka på länkarna för övriga rätter från julbordet!
Laxen är god att servera med dillhollandaise.
Avstå från såsen vid eventuell ägg- eller mjölkallergi.
6-8 port.
1 påse hollandaisesås (pulver)
2 dl lätt cr?me fra”che
1/2 dl finhackad dill
Tillaga såsen enligt anvisningar på förpackningen, men uteslut matfettet som rekommenderas. Låt kallna och rör i cr?me fra”che och dill.