Du behöver

  • 600 g strömming rensad
  • 1 tsk salt
  • 1 dl ströbröd + 1/2 dl vetemjöl
  • smör eller margarin till stekning
  • 9 st vitpepparkorn grovt stötta
  • 1 st lök dill

Ättikslag:

2.5 dl vatten
4 msk ättiksprit (12 %)
3 msk strösocker
1 tsk salt

Gör så här

1
Skölj och låt strömmingen rinna av. Lägg ut hälften av strömmingarna med köttsidan upp och strö över salt. Lägg på de övriga till flundror.

2
Panera i ströbröd, blandat med mjöl. Blanda lagen och rör tills sockret löst sig. Eller koka lagen. Stek flundrorna till fin färg i stekpanna.

3
Eller stek dem i ugn: Sätt ugnen på 250 grader. Lägg cirka 50 g smör eller margarin i en långpanna. Sätt in den i ugnen och låt fettet smälta och bli ljusbrunt.

4
Ta långpannan ur ugnen och lägg ut de panerade flundrorna i ett lager i matfettet. Placera pannan i mitten av ugnen och stek strömmingen cirka 20 minuter. Vänd flundrorna efter halva tiden.

5
Varva kall eller nystekt varm strömming med stött vitpeppar, skalad, tunnskivad lök och dillkvistar i en form eller burk. Häll kallrörd lag över varm strömming eller nykokt lag över kall strömming. Servera ättikströmming kall med nyskurna lökringar och dillkvistar på.


Kommentar:
Mer julsill hittar du om du klickar på länkarna!