Du behöver
- 600 g strömming rensad
- 1 tsk salt
- 1 dl ströbröd + 1/2 dl vetemjöl
- smör eller margarin till stekning
- 9 st vitpepparkorn grovt stötta
- 1 st lök dill
Ättikslag:
2.5 dl vatten
4 msk ättiksprit (12 %)
3 msk strösocker
1 tsk salt
Gör så här
1
Skölj och låt strömmingen rinna av. Lägg ut hälften av strömmingarna med köttsidan upp och strö över salt. Lägg på de övriga till flundror.
2
Panera i ströbröd, blandat med mjöl. Blanda lagen och rör tills sockret löst sig. Eller koka lagen. Stek flundrorna till fin färg i stekpanna.
3
Eller stek dem i ugn: Sätt ugnen på 250 grader. Lägg cirka 50 g smör eller margarin i en långpanna. Sätt in den i ugnen och låt fettet smälta och bli ljusbrunt.
4
Ta långpannan ur ugnen och lägg ut de panerade flundrorna i ett lager i matfettet. Placera pannan i mitten av ugnen och stek strömmingen cirka 20 minuter. Vänd flundrorna efter halva tiden.
5
Varva kall eller nystekt varm strömming med stött vitpeppar, skalad, tunnskivad lök och dillkvistar i en form eller burk. Häll kallrörd lag över varm strömming eller nykokt lag över kall strömming. Servera ättikströmming kall med nyskurna lökringar och dillkvistar på.
Mer julsill hittar du om du klickar på länkarna!