Du behöver

Gravad lax:

2 tsk vitpeppar hel
0.5 dl salt
0.75 dl strösocker
1 kg laxfilé (benfri)
1 dl dill grovt hackad

Dillpesto:

6.5 dl dill plockad
1.5 dl olivolja
1 dl riven ost lagrad, gärna västerbotten
2 msk senap t ex skånsk
1 dl mandel hackad
salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

1
Gravad lax: Krossa vitpepparn i mortel, blanda med salt och socker. Gnid in laxen med blandningen och dill. Lägg den på ett fat. Grava laxen 3 dygn övertäckt i kylskåp. Vänd den då och då.

2
Skrapa bort dill och peppar och skär upp i tunna skivor vid servering.

3
Dillpesto: Kör alla ingredienser i mixer. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.


Kommentar:
3 dygn för gravning