Du behöver

  • 1/2 pkt (à 0,5 g) saffran
  • 1 röd chilifrukt
  • 4 portioner matris
  • 1 tsk salt
  • 100 g smör
  • rivet skal och saft av 1 lime
  • 2 stora fänkålsstånd
  • 600 g torskfilé, välj en miljömärkt

Gör så här

1
1. Stöt saffranet till fint pulver i mortel. Snitta och kärna ur chili­frukten, tunnskiva den. Lägg saffran och chili i kastrull med sköljt matris, salt och vatten efter rispaketets anvisning. Koka upp och sjud sen under lock på lägsta värme.

2
2. Osthyvla smöret, så mjuknar det snabbt. Rör det poröst i bunke med limeskal och saft, gaffel är bästa verktyget.

3
3. Koka upp 2 liter vatten med 4 tsk salt i vid kastrull. Ansa och halvera fänkålsstånden, låt dem sjuda mjuka, 7–10 minuter, under lock. Ta upp, håll varmt. Sjud fiskfiléerna i samma vatten, de behöver 3–6 minuter, beroende på tjocklek. När de börjar spreta i kanten ska de genast upp och på tallriken!


Kommentar:
Kcal 512
Fett 18 g
Kolhydrater 51 g
Fibrer 6 g