Du behöver

  • 2 kilo blåmusslor
  • 3 klyftor vitlök, skalade
  • 2 schalottenlökar, skalade
  • 1/2 fänkål
  • 1/2 msk fänkålsfrön
  • 5 kvistar persilja, hackad
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl vatten
  • 5 dl torrt vitt vin

Gör så här

1
Skölj och skrubba musslorna. Släng de som inte är stängda och som inte stänger sig när du knackar på dem.

2
Hacka grönsakerna fint. Fräs dem med fänkålsfrö och persilja i olja 2 minuter utan att de får färg. Lägg i musslor, slå på vatten och vin. Koka under lock tills musslorna öppnat sig, 4–5 minuter. Släng de som inte öppnat sig.

3
Servera musslorna på traditionellt sätt, med buljongen eller prova receptet med matjessill ovan.