Du behöver

  • 6 dl mjölk
  • 1 dl polentagryn
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm kajennpeppar
  • 4 tunna, jämna karrékotletter
  • 5-6 cm färsk ingefära (eller 1/2 tsk torkad)
  • salt, vitpeppar, kajennpeppar
  • 2 fasta äpplen
  • smör att steka i
  • 1 burk färdig rödkål

Gör så här

1
Koka upp mjölken i en kastrull under ständig omrörning och passning.

2
Vispa i polenta, salt och kajennpeppar.

3
Koka upp igen och sjud på svag värme cirka 5 minuter, rör om ofta.

4
Häll upp i oljad pajform eller liknande, så att gröten blir ett sådär 2 cm tjockt lager. Låt svalna helt.

5
Gnid kotletterna med skalad färsk eller mald torkad ingefära, salta och peppra, både med vitpeppar och lite försiktigare med kajenn, runtom.

6
Ta eventuellt ur äpplena med äppelpipa, klyfta dem så att skalsidan blir någon cm tjock. Stek först äpplena i brynt smör i varm stekpanna. Ta upp.

7
Värm rödkålen i kastrull eller mikro.

8
Stek kotletterna vackert bruna i smör på bägge sidor, ett par i taget.

9
Lägg tillbaks alla och låt dem eftersteka under lock på svag värme 5 minuter. Håll varmt och grilla slutligen snibbar eller rutor av polentakakan i riktigt het grillpanna eller stekjärn.

10
Servera kotlett och polenta med rödkålen som “sås”, toppad med äppelklyftor.