Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 5 dl durumvetemjöl
  • 7 dl vetemjöl special
  • 2 tsk salt
  • 3 msk smör
  • 3 msk raps- eller olivolja
  • 5 dl stekta kantareller
  • 4 dl riven Västerbottensost
  • Äggstanning
  • 6 ägg
  • 6 dl mjölk
  • 1 tsk salt

Gör så här

1
Vispa ut jästen i vattnet. Arbeta in durumvete och vetemjöl special, samt salt mot slutet, och knåda till en smidig deg som inte blir särskilt fast, gärna i en köksmaskin med degkrok. Jäs degen 30 minuter.

2
Smält smöret och häll det (ej bottensatsen) i en långpanna tillsammans med oljan. Smöra hela pannan rejält.

3
Stjälp degen i långpannan och platta ut. Strö kantareller och Västerbottensost över ytan. Jäs 15 minuter.

4
Vispa samman ägg, mjölk och salt till äggstanningen. Häll den försiktigt över degytan och sätt in formen i nedre del av ugnen i 225 grader. Grädda cirka 20 minuter tills brödet är genomgräddat och ytan fått färg. Skär brödet i rutor och servera det ljummet till soppa.


Kommentar:
Efter fastemånaden ramadan utbryter den stora festen med mycket mat och glatt umgänge. Här ger muslimske kocken Fredrik Idris Brusi förslag på mustiga rätter.