Du behöver

  • 600 g marulk benfri
  • 1 msk rosépeppar
  • salt
  • 1 msk olja

Sås:

3 st salladslökar eller en liten purjolök
2 dl fiskbuljong av tärning eller fond
2 dl vitt vin
1 msk maizena + 3 msk vatten
salt och vitpeppar

Potatisbakelser:

600 g potatis
0.5 dl hackad dill
salt, vitpeppar

Gör så här

1
Torka av fiskfilén med hushållspapper. Stöt rosépepparn i en mortel och gnid in kryddan runt om filén. Salta lätt runt om och bryn fisken i oljan i stekpanna.

2
Sätt in fisken på nedre falsen i ugnen i 150 grader. Stek den färdig i ugnen, 10-15 minuter.

3

4
Skölj salladslökarna eller purjolöken noga. Skär det gröna i skivor och lägg i en kastrull. Häll på fiskbuljong och vin. Koka löken mjuk, cirka 10 minuter. Häll allt i en hög mixer och finfördela till en slät sås. Häll tillbaka den i grytan och koka upp igen. Rör ut maizenan i lite kallt vatten och vispa ner redningen i såsen. Smaka av med salt och peppar. Skiva det vita på salladslökarna eller purjon och låt koka med i såsen någon minut.

5

6
Koka potatisarna och pressa dem. Krydda 1/3 av mängden med dill, salt och peppar.

7
Varva vit, grön och slutligen vit potatis i runda mått. Tryck ihop väl till små bakelser. Kan göras i förväg och värmas i mikron eller i ugn.

8
Skiva fiskfilén och servera med potatis och sås.

9

10
Paprikasegel till garnering:

11
1 gul paprika kärnas ur och kokas mjuk i vatten, cirka 20 minuter. Sila bort vattnet och mosa paprikaköttet till en slät puré i mixer. Rör i 1 matsked potatismjöl samt aningen salt och mald vitpeppar.

12
Pensla ut purén på bakplåtspapper och grädda i 150 grader mitt i ugnen tills flaken torkat, cirka 5 minuter. Förvaras torrt.


Kommentar:
Har du svårt att få tag på marulk? Det går bra även med gös, urbenad gädda eller tjock torskfilé.
Servera gärna rullad kyckling med västerbottensost och dragon till förrätt. Efteråt passar apelsin- och jordgubbssoppa bra.