Du behöver
- 3-4 filéer av pepparmakrill
ca 750 g färsk broccoli
Sås:
4 dl mjölk
3 msk vetemjöl
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 dl riven ost
Gör så här
1
Dela makrillfiléerna i mindre bitar och låt dem ligga framme så att de får rumstemperatur medan gratängen lagas.
2
Skär bort den grövsta delen av broccolistjälken. Dela sedan i mindre stjälkar och toppar. Lägg dem i lättsaltat kokande vatten och förväll 4-5 minuter. Låt rinna av väl.
3
Smörj en ugnssäker form och lägg i kålen. Vispa samman mjölk och mjöl i en kastrull. Koka upp under omrörning. Koka 3 minuter. Smaka av med salt, peppar och hälften av osten. Ringla såsen över broccolin och strö på resten av osten. Gratinera högt upp i ugnen i 250 grader 5-10 minuter tills rätten är genomvarm och topparna fått färg. Servera gratängen till makrill och nykokt potatis.