Du behöver

  • 3-4 filéer av pepparmakrill
    ca 750 g färsk broccoli
    Sås:
    4 dl mjölk
    3 msk vetemjöl
    1/2 tsk salt
    1 krm vitpeppar
    2 dl riven ost

Gör så här

1
Dela makrillfiléerna i mindre bitar och låt dem ligga framme så att de får rumstemperatur medan gratängen lagas.

2
Skär bort den grövsta delen av broccolistjälken. Dela sedan i mindre stjälkar och toppar. Lägg dem i lättsaltat kokande vatten och förväll 4-5 minuter. Låt rinna av väl.

3
Smörj en ugnssäker form och lägg i kålen. Vispa samman mjölk och mjöl i en kastrull. Koka upp under omrörning. Koka 3 minuter. Smaka av med salt, peppar och hälften av osten. Ringla såsen över broccolin och strö på resten av osten. Gratinera högt upp i ugnen i 250 grader 5-10 minuter tills rätten är genomvarm och topparna fått färg. Servera gratängen till makrill och nykokt potatis.