Du behöver
- 6 syrliga svenska äpplen,
- gärna röda
- 3 msk smör
- 1 dl ljust muscovadosocker
- 1/2 dl vatten
- 1/2 dl punsch
- 1 rulle kyld smördeg
- 1 äggula till pensling
- Garnering
- florsocker
- citronmelissblad
Gör så här
1
Skölj, kärna ur och klyfta äpplena i stora klyftor.
2
Smält smöret i en traktörpanna. Rör ner sockret och låt det näsan smälta. Vänd och fräs äppelklyftorna i sockret.
3
4
Dra pannan av plattan, häll på vattnet och täck ögonblickligen med lock. Sjud äpplena cirka 5 minuter. De ska bli nästan mjuka, men inte mosa sig.
5
6
Kyl något och blanda ner punschen. Fördela äpplen och spad i ugnssäkra portionsformar som rymmer cirka 3 deciliter. Så långt kan rätten tillagas i förväg.
7
8
Rulla ut smördegen och skär ut lock som passar över skålarna. Lägg smördegslocken över äpplena, pensla med äggula och klipp ett ånghål mitt i varje lock.
9
10
Grädda i övre delen av ugnen i 200 grader 15–20 minuter tills ytan fått färg och äpplena är varma.
11
12
Dofta över florsocker och garnera med citronmeliss vid servering. Servera med vispad grädde eller vaniljsås.