Du behöver

  • 6 syrliga svenska äpplen,
  • gärna röda
  • 3 msk smör
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 1/2 dl vatten
  • 1/2 dl punsch
  • 1 rulle kyld smördeg
  • 1 äggula till pensling
  • Garnering
  • florsocker
  • citronmelissblad

Gör så här

1
Skölj, kärna ur och klyfta äpplena i stora klyftor.

2
Smält smöret i en traktörpanna. Rör ner sockret och låt det näsan smälta. Vänd och fräs äppelklyftorna i sockret.

3

4
Dra pannan av plattan, häll på vattnet och täck ögonblickligen med lock. Sjud äpplena cirka 5 minuter. De ska bli nästan mjuka, men inte mosa sig.

5

6
Kyl något och blanda ner punschen. Fördela äpplen och spad i ugnssäkra portionsformar som rymmer cirka 3 deciliter. Så långt kan rätten tillagas i förväg.

7

8
Rulla ut smördegen och skär ut lock som passar över skålarna. Lägg smördegslocken över äpplena, pensla med äggula och klipp ett ånghål mitt i varje lock.

9

10
Grädda i övre delen av ugnen i 200 grader 15–20 minuter tills ytan fått färg och äpplena är varma.

11

12
Dofta över florsocker och garnera med citronmeliss vid servering. Servera med vispad grädde eller vaniljsås.