Du behöver
- chilisalsa
- 5 gröna chili (spansk peppar)
- 2 msk hackad basilika
- det rivna skalet av 1 citron
- 3 msk olivolja
- 1 krm salt
- Gös
- 6 sardellfiléer, hackade
- 5 vitlöksklyftor, pressade
- 2 dl hackad persilja
- 2 msk olivolja
- 1 stor eller 2 mindre gösar, sammanlagd vikt ca 2 kg
- salt
- 4 knipplökar, ansade
- nykokt färsk potatis till servering
Gör så här
1
Chilisalsa
2
Dela chilin på längden. Skrapa ur kärnorna och tärna. Blanda med basilika, citronskal, olivolja och salt. Låt stå en timme före servering.
3
4
Gös
5
Blanda hackade sardeller, vitlök, persilja och olivolja till en massa. Ta ur gösarna.
6
Fjälla och skär bort huvud och fenor, skölj väl och snitta skinnet.
7
Dela stora fiskar. Torka av dem och gnid in dem med sardellmassan, låt ligga en halvtimme. Värm ugnen till 175 grader.
8
Salta gösen rejält och stek i het panna med lite olja så det blir fin färg. Lägg över på ett ugnsfast fat tillsammans med knipplökarna.
9
Sätt in fatet i ugnen i 20–25 minuter. Servera med chilisalsan, nykokt potatis och citronklyftor.