Du behöver

  • chilisalsa
  • 5 gröna chili (spansk peppar)
  • 2 msk hackad basilika
  • det rivna skalet av 1 citron
  • 3 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • Gös
  • 6 sardellfiléer, hackade
  • 5 vitlöksklyftor, pressade
  • 2 dl hackad persilja
  • 2 msk olivolja
  • 1 stor eller 2 mindre gösar, sammanlagd vikt ca 2 kg
  • salt
  • 4 knipplökar, ansade
  • nykokt färsk potatis till servering

Gör så här

1
Chilisalsa

2
Dela chilin på längden. Skrapa ur kärnorna och tärna. Blanda med basilika, citronskal, olivolja och salt. Låt stå en timme före servering.

3

4
Gös

5
Blanda hackade sardeller, vitlök, persilja och olivolja till en massa. Ta ur gösarna.

6
Fjälla och skär bort huvud och fenor, skölj väl och snitta skinnet.

7
Dela stora fiskar. Torka av dem och gnid in dem med sardellmassan, låt ligga en halvtimme. Värm ugnen till 175 grader.

8
Salta gösen rejält och stek i het panna med lite olja så det blir fin färg. Lägg över på ett ugnsfast fat tillsammans med knipplökarna.

9
Sätt in fatet i ugnen i 20–25 minuter. Servera med chilisalsan, nykokt potatis och citronklyftor.