Du behöver

  • 2 stora eller 4 små makrillar, ca 1 kg
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tsk salt, 1 krm svartpeppar
  • rivet skal av 1/2 citron
  • 1 msk (flytande) smör och olivolja
  • 1 huvud färsk vitkål, ca 700 g
  • 4 msk lätt-creme fraiche
  • färskpotatis
  • dill

Gör så här

1
1 Filea och torka av makrillarna. Blanda mjöl, salt, peppar och citronskal i en rymlig plastpåse. Lägg i filéerna och skaka om. Hetta upp fettet i medelvarm panna, lägg i filéerna med köttsidan nedåt. Stek 3 minuter, vänd, stek 2–3 minuter till.

2
2 Gör 6–8 klyftor av kålhuvudet. Lägg trångt i en kastrull. Häll kokande vatten halvvägs upp på kålen. Strö på 1 tesked salt. Koka upp och koka under lock cirka 6 minuter. Sila av.

3
3 Servera makrill och kålklyftor med en klick creme

4
fraiche, kokt färskpotatis och en dillvippa.