Du behöver

  • 1 knippa sparris, 250 g
  • 3 potatisar, 300 g
  • 2 dl strimlad purjo
  • 2 msk smör
  • 1 kvist timjan
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 7 dl vatten
  • 2 1/2 dl matlagningsgrädde 15%
  • salt och vitpeppar
  • parmesanost
  • grovt bröd + parmaskinka

Gör så här

1
1 Skär bort nedre delen av sparrisstjälkarna. Skala potatisar och purjo.

2
Skär sparris (spara topparna till garnering), potatis och purjo. Fräs allt i smör i en kastrull. Lägg i timjan och buljongtärning, häll på vatten och grädde. Koka grönsakerna mjuka, cirka 10 minuter.

3
2 Mixa soppan slät med stavmixer. Smaka av med salt och vitpeppar.

4
3 Ös upp soppan i tallrikar, strö på riven parmesanost och lägg i sparristopparna. Servera grovt bröd med lufttorkad skinka vid sidan om. Ät pannkakor med sylt till dessert.