Du behöver

  • 12 tjocka gröna sparrisstjälkar
  • vatten och salt
  • Zabaione:
  • 1/2 dl torrt vitt vin
  • 1/2 dl pressad limesaft
  • 50 g smör, smält
  • 4 äggulor (storlek M)
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk strösocker
  • 1/2–1 tsk finhackad chili
  • 2 msk skurna korianderblad

Gör så här

1
Skär bort sparrisarnas nedre del om de är träiga. Skölj och koka i lättsaltat vatten cirka 5 minuter, de ska fortfarande vara lite krispiga. Häll bort vattnet och spola ett ögonblick under kallvatten. Håll stjälkarna ljumma tills serveringsdags.

2

3
Zabaione: Förbered ett vattenbad, en vid kastrull med sjudande vatten.

4
Mät upp vin och limesaft och värm vätskan. Smält smöret.

5
Vispa äggulor med salt och socker till skum i en rostfri bunke som passar i vattenbadet. Vispa ner den varma vätskan i äggpöset. Sätt bunken i vattenbadet och vispa, helst med elvisp, tills skummet blir krämigt. Vispa då ner smält smör, ej bottensatsen. Lyft bunken av kastrullen och vispa ytterligare tills pöset svalnat något.

6

7
Rör ner chili och korianderblad. Smaka av med salt och socker om så behövs. Servera såsen ljummen till sparrisarna. Garnera med mangoldgroddar om så önskas.