Du behöver
- 3 liter vatten
- 1/2 dl salt
- 6 svartpepparkorn
- 2 gula lökar, klyftade
- 1 fänkålsstånd, klyftat
- dillstjälkar
- 12 havskräftor, burfångade
- Kryddsmör:
- 250 g mjukt smör
- 1 msk fänkålsfrön, mortlade
- 1 knippa dill, plockad, hackad
- 1 1/2 msk fransk senap
- 1/2 dl torrt vitt vin
- salt och svartpeppar
- 1 dl grovhackad skånsk kavring
Gör så här
1
Koka upp vatten, salt, peppar, lök och fänkål samt dillstjälkar sedan vipporna plockats och sparats för smöret. Koka 5–8 minuter. Ta upp grönsakerna. Lägg i kräftorna och sjud cirka 7 minuter. Ta upp kräftorna med hålslev och lägg i en bunke. Sila spad över och låt kräftorna svalna, gärna över natten.
2
3
Kryddsmör: Vispa smöret poröst med elvisp. Tillsätt fänkålsfrön, dill, senap, vin, salt och peppar efter smak och rör slutligen ner kavring till ett smör som går att klicka.
4
5
Dela kräftorna längs med, ta bort tarmen. Bred generöst med smör på snittytorna. Lägg kräftorna i en långpanna klädd med alfolie. Sätt pannan högt upp i ugnen och gratinera under ugnsgrillen i 175 grader 3–4 minuter tills ytan fått fin färg.