Du behöver

  • 3 liter vatten
  • 1/2 dl salt
  • 6 svartpepparkorn
  • 2 gula lökar, klyftade
  • 1 fänkålsstånd, klyftat
  • dillstjälkar
  • 12 havskräftor, burfångade
  • Kryddsmör:
  • 250 g mjukt smör
  • 1 msk fänkålsfrön, mortlade
  • 1 knippa dill, plockad, hackad
  • 1 1/2 msk fransk senap
  • 1/2 dl torrt vitt vin
  • salt och svartpeppar
  • 1 dl grovhackad skånsk kavring

Gör så här

1
Koka upp vatten, salt, peppar, lök och fänkål samt dillstjälkar sedan vipporna plockats och sparats för smöret. Koka 5–8 minuter. Ta upp grönsakerna. Lägg i kräftorna och sjud cirka 7 minuter. Ta upp kräftorna med hålslev och lägg i en bunke. Sila spad över och låt kräftorna svalna, gärna över natten.

2

3
Kryddsmör: Vispa smöret poröst med elvisp. Tillsätt fänkålsfrön, dill, senap, vin, salt och peppar efter smak och rör slutligen ner kavring till ett smör som går att klicka.

4

5
Dela kräftorna längs med, ta bort tarmen. Bred generöst med smör på snittytorna. Lägg kräftorna i en långpanna klädd med alfolie. Sätt pannan högt upp i ugnen och gratinera under ugnsgrillen i 175 grader 3–4 minuter tills ytan fått fin färg.