Du behöver

  • 1 stor gurka, 500-600 g
  • 6 stjälkar selleri
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör
  • 2 msk hackad persilja
  • 2 msk färsk basilika
  • 7 dl vatten
  • 2-3 msk grönsaksfond eller buljongtärning
  • 1 klyfta lime eller citron
  • 1 spansk pepparfrukt
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl crème fraîche

Gör så här

1
Skär gurkan i stora bitar. Skiva sellerin samt skala och skiva löken. Fräs selleri och lök i smör några minuter. Tillsätt gurka och kryddgrönt. Häll på vatten och fond, eller buljongtärning, och koka soppan 10 minuter. Mixa soppan slät och pressa i lite lime.

2
Kärna ur pepparfrukten och finhacka den samt vitlöksklyftan och blanda med crème fraîche. Servera i soppan, och ät ett gott bröd till.