Du behöver
- 600-700 g magert, benfritt fläskkött, exempelvis färsk skinka
ca 2 msk smör till stekning
Marinad:
3 dl torrt vitt vin
1 msk paprikapulver
1 1/2 tsk salt
1-2 krm svartpeppar
2 halverade vitlöksklyftor
1 lagerblad
Till musselkok:
2 msk smör
2 tu
Gör så här
1
Skär köttet i rätt stora tärningar. Rör ihop allt till marinaden i en skål där också köttet ryms. Lägg i och vänd det tärnade köttet i marinaden. Låt det marineras 4-6 timmar i kylen och rör om då och då så att allt kött får del av marinaden.
2
Sila sedan av – men spara! – marinaden från köttet. Lägg köttet i hushållspapper och klappa det torrt. Bryn smöret lätt i en stor stekpanna och stek köttbitarna, en del i taget, till fin färg. (Med allt kött på en gång i stekpannan bildas ofta så mycket vätska att det blir mer kokt än stekt.) Vänd om bland bitarna under stekningen.
3
Flytta över köttet i en skål. Häll den sparade marinaden i stekpannan och koka upp på stark värme. Sjud sedan marinaden utan lock tills den kokat ihop till cirka 2 1/2Êdl. Häll den över köttet, kyl av och ställ i kylen.
4
Musslorna: Smält smöret i en tjockbottnad gryta. Lägg i lök och paprika och fräs cirka 5 minuter under omrörning tills allt är mjukt och glansigt, utan att vara brynt.
5
Tillsätt vitlök, tomater, chilipeppar, salt, peppar och vin eller vatten. Sjud under omrörning 3-4 minuter.
6
Lägg i sköljda och väl borstade musslor (kasta dem som inte sluter sig vid knackning på skalet) med “gångjärnen” ner i tomatsåsen. Lägg på lock och koka på stark värme cirka 10 minuter tills alla musslor öppnat sig. (Kasta dem som inte öppnat sig.)
7
Rör i köttbitarna och marinaden. Sjud några minuter så att köttet blir hett. Strö koriander över och servera direkt, med pommes frites till.
Du behöver
-
ingredients does not have any rows
I portugisiska Cascais, dit man snabbt kommer med tåg från Lissabon, ligger restaurangerna tätt längs smågatorna. På Restaurante O Pipas åt jag med förtjusning den här rätten med fläskkött, små musslor och coentro (färsk koriander), som finns i de flesta rätter från provinsen Alentejo.