Du behöver
- 2 st morötter
- 2 st palsternackor
- 1 st kålrot liten
- 1 st gul lök
- 3 st vitlöksklyftor
- 3 msk olivolja
- 1 tsk Herbes de Provence (eller timjan)
- 1 dl cashewnötter
- 4 st tonfisk portionsbitar färsk
- olivolja
Marinad:
1 st apelsin rivet skal och saft
2 msk risvinäger eller balsamvinäger
1 msk farinsocker
0.5 tsk salt
Gör så här
1
Skär rotfrukterna i smala stavar och löken i klyftor. Lägg grönsakerna i en ugnsfast form, häll på olivolja och kryddor. Pressa över vitlöken och blanda sedan allt noggrant. Ställ in formen i ugnen på 250 grader i cirka 15 minuter.
2
3
Rör om några gånger under tiden. Rotfrukterna ska vara mjuka och ha fått fin färg. Gör marinaden under tiden.
4
5
Marinad:
6
Blanda apelsinskal och saft med vinäger, farin och salt. Häll marinaden över rotfrukterna medan de ännu är varma. Låt stå och marinera i minst en halvtimme.
7
Rosta cashewnötterna lätt bruna i en torr stekpanna. Hacka dem.
8
9
När allt är klart steker du snabbt tonfisken, som penslats med olja, i en het grillpanna eller vanlig stekpanna. Den får inte bli genomstekt utan ska vara röd i mitten. Då är den godast.
10
Servera tonfisken tunt skivad med rotsakerna och strö nötterna över.