Du behöver
- Till såsen
- 1 dl vatten
- 1 1/2 dl torrt, vitt vin
- 1 lagerblad
- 3 vitpepparkorn
- 5 cm morot
- 5 cm purjolök
- 1/2 gul lök i klyftor
- 1 citronklyfta
- 1 dillkvist
- 1 msk fiskfond
- 2 dl grädde
- ca 1 msk vetemjöl
- ca 20 blad färsk basilika
- Till fisken
- 600 g marulk fördelat på 4 eller 8 bitar
- (eller annan favoritfisk)
- mjöl till panering
- salt och peppar
- smör till stekning
Gör så här
1
Börja med såsen.
2
Lägg alla ingredienser utom grädde, mjöl och basilika i en kastrull och koka ihop tills drygt hälften av vätskan återstår.
3
Sila av och tillsätt grädden.
4
Koka upp igen och red av såsen med lite vetemjöl. Det gör du så här: Vispa ut mjölet i lite kallt vatten tills det är klimpfritt innan du vispar ner det i den varma såsen och låter den koka lite till.
5
Hacka basilikabladen och rör ner dem i såsen.
6
Vänd fiskfiléerna i vetemjöl och stek dem i smör 2-3 minuter på varje sida. De får inte bli överstekta.
7
Salta och peppra efter eget tycke.
8
Servera fisken med såsen, potatis och en sallad.
Med fina råvaror behöver man inte krångla till det. Bara vänd i mjöl och stek. Såsen kan förberedas fram till momentet med silningen.