Du behöver

  • Till såsen
  • 1 dl vatten
  • 1 1/2 dl torrt, vitt vin
  • 1 lagerblad
  • 3 vitpepparkorn
  • 5 cm morot
  • 5 cm purjolök
  • 1/2 gul lök i klyftor
  • 1 citronklyfta
  • 1 dillkvist
  • 1 msk fiskfond
  • 2 dl grädde
  • ca 1 msk vetemjöl
  • ca 20 blad färsk basilika
  • Till fisken
  • 600 g marulk fördelat på 4 eller 8 bitar
  • (eller annan favoritfisk)
  • mjöl till panering
  • salt och peppar
  • smör till stekning

Gör så här

1
Börja med såsen.

2
Lägg alla ingredienser utom grädde, mjöl och basilika i en kastrull och koka ihop tills drygt hälften av vätskan återstår.

3
Sila av och tillsätt grädden.

4
Koka upp igen och red av såsen med lite vetemjöl. Det gör du så här: Vispa ut mjölet i lite kallt vatten tills det är klimpfritt innan du vispar ner det i den varma såsen och låter den koka lite till.

5
Hacka basilikabladen och rör ner dem i såsen.

6
Vänd fiskfiléerna i vetemjöl och stek dem i smör 2-3 minuter på varje sida. De får inte bli överstekta.

7
Salta och peppra efter eget tycke.

8
Servera fisken med såsen, potatis och en sallad.


Kommentar:
Med fina råvaror behöver man inte krångla till det. Bara vänd i mjöl och stek. Såsen kan förberedas fram till momentet med silningen.