Du behöver
- 500 g huvudkapad och urtagen strömming
- 1 dl rågsikt
- 1/2 tsk malen svartpeppar
- ca 4 dl matolja till fritering
- Chiliremoulad:
- 1 1/2 dl lättmajonnäs
- 1/2 dl matlagningsyoghurt
- 1 msk kapris
- 1 msk finhackad smörgåsgurka
- 1 msk tunna purjolöksringar
- 1 tsk mycket finhackad röd spansk peppar
- 1 msk finhackad persilja
Gör så här
1
Gör såsen först:
2
Blanda samman alla ingredienser. Smaka av och salta mer om så behövs. Såsen ska ge sälta åt osaltad strömming. Sätt såsen i kylskåp till serveringsdags.
3
Torka av väl sköljda strömmingar. Vänd dem i mjöl som blandats med peppar. Det ska inte vara något salt i mjölet.
4
Hetta upp oljan i en stekpanna med hög kant. Stek fiskarna i flera omgångar. Lägg upp dem att droppa av på galler innan de fylls i pappersstrut och toppas med sås.
Receptet kommer från familjen Sillmans fiskrestaurang i Sundsvall.