Du behöver

  • 500 g huvudkapad och urtagen strömming
  • 1 dl rågsikt
  • 1/2 tsk malen svartpeppar
  • ca 4 dl matolja till fritering
  • Chiliremoulad:
  • 1 1/2 dl lättmajonnäs
  • 1/2 dl matlagningsyoghurt
  • 1 msk kapris
  • 1 msk finhackad smörgåsgurka
  • 1 msk tunna purjolöksringar
  • 1 tsk mycket finhackad röd spansk peppar
  • 1 msk finhackad persilja

Gör så här

1
Gör såsen först:

2
Blanda samman alla ingredienser. Smaka av och salta mer om så behövs. Såsen ska ge sälta åt osaltad strömming. Sätt såsen i kylskåp till serveringsdags.

3
Torka av väl sköljda strömmingar. Vänd dem i mjöl som blandats med peppar. Det ska inte vara något salt i mjölet.

4
Hetta upp oljan i en stekpanna med hög kant. Stek fiskarna i flera omgångar. Lägg upp dem att droppa av på galler innan de fylls i pappersstrut och toppas med sås.


Kommentar:
Receptet kommer från familjen Sillmans fiskrestaurang i Sundsvall.